Mark Honigsbaum - A világjárványok száz esztendeje
Megjelenés ideje: 2021-04-15
ISBN: 9789635443758
384 oldal
Ára: 4800 Ft
Mark Honigsbaum
A világjárványok száz esztendeje
Tanulságos utazás a pandémiák száz esztendején át, a spanyolnáthától a Covid-19-ig.

A tudósok az 1918-as spanyolnátha-világjárvány óta álmodoznak arról, hogy meg lehet akadályozni a fertőző betegségek katasztrofális kitöréseit. Ám az orvostudomány és a közegészségügy óriási fejlődése ellenére is meglepetésként érnek minket azok a baktériumok és vírusok okozta félelmetes pandémiák, amelyek az újságok hírrovatait időről időre elborítják.

A Los Angeles-i tüdőpestistől és az argentínai papagájkórtól az AIDS-, SARS-, Ebola- és koronavírus-járványig eltelt bő száz évet egymást követő váratlan fellángolások kísérték. Az emberevő cápákhoz hasonlóan a kórokozók is mindig jelen vannak a természetben, és várják, hogy lecsapjanak - s ha úgy látszik, hogy valamelyik eltűnt, mindig újabbak lépnek a helyére.

A könyv kiválóan érzékelteti a tudomány korlátait a természettel szemben, és bemutatja, hogyan formálták a kórokozók miatti válságokat az emberek is legalább olyan mértékben, mint a mikrobák.

Új, mai versek
Háborúban hallgatnak a múzsák? Erdős Virág verseiben nem hallgatnak, hanem ordítanak. Ebben a költészetben nem válik szét a közélet és a magánélet, és a megfogalmazás sem lehet győztes...
Fordította: Fodor Zsuzsa
Egy filmrendező válaszútjai
Georg Wilhelm Pabst a két világháború közötti filmművészet kiemelkedő alakja. Az osztrák filmrendező Berlinben is aktív, de Hitler hatalomra kerülésének idején épp Franciaországból menekül...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Támogatók ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ