Bodor Ádám első mondatai - Bodor Ádám születésnapjára
Hogyan kezdődik egy történet? Mit tudunk meg először? Mi az amit rögtön nem tudunk? Helyszínek, időpontok, figurák. Részletek és részlegek. Nevek és arcok. Titkok és tudások. Magok. A következőkben néhány Bodor Ádám-mű legelső mondatát olvashatjuk: innen indulnak, innen erednek tovább a történetek. Isten éltesse a 76 éves Bodor Ádámot!
Egy ember ült valahol a város szélén, valami bokrok alatt, és várt.

Egy repülőtéren állok egy este, még egészen közel a géphez, amely nemrég ért földet.

Az őszi, rozsdavörös tölgyerdőben három egyforma személyautó kanyarog a hágó felé.

Azt mondják, talán holnap sor kerül a bezoár-kecskékre is, holnap talán bezoár-kecskét is láthatunk.

Data Maharadze, agronómus egy Kutaiszi közeli teaültetvényen, útban tapasztalatcserére a harasztosi kollektív gazdaság hagymatermesztő részlege felé, fagyos téli estén szállt le a kocsárdi vasútállomáson.

Két héttel azelőtt, hogy meghalt, Borcan ezredes magával vitt terepszemlére a dobrini erdőkerület egyik kopár magaslatára.

Kérdés, ha valaki nem grúz színész, nem is színész vagy valamiféle előadóművész, mi keresnivalója lehet Tbilisziben a Sota Rusztaveli Színház színpadán, telt nézőtér előtt, perzselő rivaldafényben.

Aznap, amikor útnak indul, Weisz Gizellát mindenki megdicséri.

– Szóval ez a konyha – morogta egy Max nevű férfi, amint belépett a konyhába, és betette maga mögött az ajtót.

Bár emberi település nem volt sehol a közelben, pontosan a hágón, a két medencét összekötő országút mellett egy piros-fehér csíkos vasrúdon autóbuszmegálló kerek táblája himbálózott a szélben.

Medárd előtt egy héttel a fodrászat első vendégei hozták hírül, hogy kora hajnalban elfogták a Senkowitz nővéreket.

Emerik úr, háztulajdonos az Olajprés utcában, egy délelőtt megállt bérlője nyitott ablaka előtt Amirás, a lakás bérlője varzógép mellett ült, szemben az ablakkal, Emerik úr árnyéka rávetült a gép fekete zománcára, ott tükröződött benne a háztulajdonos nyári vászonkalapja.

Kövérkés középkorú férfi ereszkedik az S-Bahn Alexanderplatz nevű állomása lépcsőjén az Alexanderplatz felé.

Kuptor Dzsoni a volt őzmegfigyelő még őzmegfigyelő korában elhatározta, hogy szakít Weisz Gizellával.

Két héttel azelőtt, hogy nevelőapámat, Anatol Korkodus brigadérost letartóztatták, megajándékozott egy vadonatúj Stihl motoros láncfűrésszel.
Új versek, régi témák
Nádasdy Ádám versei az emberélet útjának felén túlról szólnak. Az utazás folyamatos: billegünk a csónakban, kanyarodunk a teherautóval, viháncolunk a kertben, vagy éppen hátsó lépcsőkön...
Virtuóz stílusgyakorlatok
A stílus maga az ember? Szvoren Edina új kötetében a közkeletű mondást fordítja ki. Nádas Péter-, Krasznahorkai László- vagy Tompa Andrea-mondatok olvashatók itt, amelyeket nem Nádas, Krasznahorkai...
Új versek, régi témák
Nádasdy Ádám versei az emberélet útjának felén túlról szólnak. Az utazás folyamatos: billegünk a csónakban, kanyarodunk a teherautóval, viháncolunk a kertben, vagy éppen hátsó lépcsőkön...
„mindennap kell egy kis kattantság”
Szabó T. Anna könyve gyerekeknek, nagy testvéreknek és szülőknek egyaránt szól. A Dudorászó fejezeteiben reggeltől estig, a hétköznapoktól, hétvégéktől az ünnepekig és a vakációig...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Támogatók ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ