Koestler, Arthur - Sötétség délben - Új fordítás az eredeti kéziratból
Megjelenés ideje: 2019-02-08
ISBN: 9789631438284
304 oldal
Ára: 3499 Ft
E-könyvben is
Sötétség délben - Új fordítás az eredeti kéziratból
Fordította: Mesés Péter
Bár Arthur Koestler 1939-1940-ben németül írta Sötétség délben című regényét, a történetet mégis szerelme, Daphne Hardy angol fordításából ismerte meg a világ, mert az eredeti szöveg a II. világháború elején elveszett. 2015 nyarán azonban egy német doktorandusz, Matthias Weßel fantasztikus felfedezést tett: a svájci Europa kiadó dokumentumai között rábukkant a Rubaschow című regényre, amelyről nagy bizonyossággal állítható, hogy a Sötétség délben legvégső szerzői változata.
A regény egy totalitárius állam börtönében ítéletre váró emberről és forradalmár társairól szól. ,,Vétkük közös nevezője - írja Koestler önéletírásában -, hogy az egyes ember érdekeivel szemben az emberiség érdekét helyezték előtérbe; hogy a hasznosság oltárán feláldozták a moralitást, s a cél érdekében közönyösen szemlélték az eszközöket."
Arthur Koestler mesterművét a német eredetiből Mesés Péter fordította.

SAJTÓ

Mesés Péter: Lehetőleg tűnjek el. Jánossy Lajos, Litera.hu, 2019. 01. 29.

„Koestler fikciója magas színvonalú szépirodalom” – Interjú Mesés Péterrel. Hományi Péter, Mindennapkonyv.hu, 2019. 03. 12.

Aktuális-e még Rubasov? Schüttler Tamás, Élet és Irodalom, 2019. 04. 24.

„Meg kell találnom, mi okozza a defektust a pártban” Ficsor Benedek, Magyar Hang, 2019. 06. 10.

Arthur Koestler (1905–1983) magyar származású brit prózaíró, újságíró.
Új versek, régi témák
Nádasdy Ádám versei az emberélet útjának felén túlról szólnak. Az utazás folyamatos: billegünk a csónakban, kanyarodunk a teherautóval, viháncolunk a kertben, vagy éppen hátsó lépcsőkön...
„mindennap kell egy kis kattantság”
Szabó T. Anna könyve gyerekeknek, nagy testvéreknek és szülőknek egyaránt szól. A Dudorászó fejezeteiben reggeltől estig, a hétköznapoktól, hétvégéktől az ünnepekig és a vakációig...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Támogatók ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ