Elhunyt Gabriel García Márquez
A Száz év magány óta másképp kezdünk el könyveket olvasni, hiszen épp Márquez emlegette sok helyütt, hogy az első mondat milyen fontos. Néhány könyvének zseniális felütésével emlékezünk a tegnap elhunyt kolumbiai íróra.

„Hosszú évekkel később, a kivégzőosztag előtt, Aureliano Buendía ezredesnek eszébe jutott az a régi délután, mikor az apja elvitte jégnézőbe.”
Száz év magány

„Ez történt most is: ha keserűmandula-illatot érzett, mindig az üldözött szerelmek sorsára gondolt.”
Szerelem a kolera idején

„Egy szürke kutya, homlokán fehér folttal, december első vasárnapjának reggelén átrohant a piac sikátorain, fellökött néhány lacipecsenyés pultot meg az indiánok áruval megrakott asztalait, valamint egy-két lottóárus ponyvasátrát, és közben megharapott négy embert, akik az útjába kerültek.”
A szerelemről és más démonokról

„Azon a napon, amikor megölték, Santiago Nasar reggel fél hatkor kelt fel, hogy ott legyen, amikor a püspök hajója befut a kikötőbe.”
Egy előre bejelentett gyilkosság krónikája

„A hét végén a dögkeselyűk ellepték az elnöki palota erkélyeit, csőrükkel letépdesték az ablakokról a dróthálót, és felbolygatták szárnyukkal a bent rekedt időt, hétfőn hajnalban pedig végre egy nagy halottról szálló, rothadó nagysággal terhes, langymeleg szellőre ébredt évszázados kábulatából a város.”
A pátriárka alkonya

„Az ezredes kinyitotta a kávésdobozt, és látta, hogy csak egykanálnyi van benne.”
Az ezredes úrnak nincs, aki írjon

„Ángel atya szertartásosan feltápászkodott”
Baljós óra

Hű szolgája, José Palacios a kádban talált rá; úgy lebegett a gyógyfüves vízben meztelenül, nyitott szemmel, mintha megfulladt volna.”
A tábornok útvesztője

„Mielőtt beült a kocsiba, hátranézett, hogy nem figyeli-e valaki.”
Egy emberrablás története

„Egy padon ült a néptelen park elsárgult falevelei alatt, két kézzel támaszkodva rá a sétabot ezüst fogantyújára, nézte a piszkos fehér hattyúkat, és a halálra gondolt.”
Tizenkét vándor novella

„Mintha egy förgeteg vette volna be magát a falu szívébe, egyszer csak betoppant a banántársaság, s nyomában a söpredék.”
Söpredék

„Anyám megkért rá, hogy menjek el vele eladni a házat.”
Azért élek, hogy elmeséljem az életemet

„A kilencvenedik születésnapom évében azt az ajándékot találtam ki magamnak, hogy egy szűz kamaszlánnyal töltök egy szenvedélyes éjszakát.”
Bánatos kurváim emlékezete

Fordította: Pék Zoltán
Londoni nyarak sok zenével és fűszerrel
A fiatal brit irodalom egyik legígéretesebb szerzőjének regényében egy ghánai fiú felnövéstörténetét követhetjük végig délkelet-Londonban. Miután nem jut be az áhított zeneművészeti...
Fordította: Kúnos László
A halhatatlanság ára
Hajnalcsillag-sorozatának második kötetében Karl Ove Knausgard ezúttal két szereplőre összpontosít. A regény első fele 1986-ban, a csernobili atomkatasztrófa évében játszódik, és egy Syvert...
Fordította: Kúnos László
A halhatatlanság ára
Hajnalcsillag-sorozatának második kötetében Karl Ove Knausgard ezúttal két szereplőre összpontosít. A regény első fele 1986-ban, a csernobili atomkatasztrófa évében játszódik, és egy Syvert...
Új, mai versek
Háborúban hallgatnak a múzsák? Erdős Virág verseiben nem hallgatnak, hanem ordítanak. Ebben a költészetben nem válik szét a közélet és a magánélet, és a megfogalmazás sem lehet győztes...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Támogatók ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ