A fehér király szlovákul
A fehér király „autentikus szlovák megszólaltatása“ díjat hozott fordítójának. - Gabriela Magová, fiatal szlovák műfordító első szépirodalmi könyvfordítására kapta meg a szlovák szakmai körökben nagy presztízst jelentő Ján Hollý-díj idei nívódíját.

Dragomán György regénye 2008 őszén jelent meg szlovákul a Kalligram Kiadó gondozásában, nagy (és még folyamatosan tartó) a sajtóvisszhangja, a recenzensek általában az alapjaiban romlott társadalmi és szociális működés jóhiszemű gyermeki tekinteten keresztüli ábrázolásának meggyőző erejét, a diktatúra kegyetlenségének és egyben abszurditásának a kitűnő megjelenítését emelték ki. Gabriela Magová olyan nyelvet adott – a zsűri indoklása szerint – az elbeszélő gyermekfőszereplőnek, amelyen hitelesen szólalnak meg (a szlovákban egyébként nem természetes) hosszú, a szereplők és a narrátor szólamát magába olvasztó, gondolati és cselekménykitérőkkel terhelt mondatok. Külön erénye, hogy fordítói stratégiája a sokszorosan összetett mondatokba sűrített kijelentéseket nem csorbítva a szöveg kompozíciójára, folyamatos gradációjára is tekintettel volt.

A Ján Hollý-díjakat (hármat – hármat próza és költészet kategóriában) a kiadók által felterjesztett műfordításokból válogatva évente, immár 42. alkalommal osztotta ki a szlovák Irodalmi Alap (Litfond) szakmai zsűrije. Mivel a szlovák mint kis irodalom a megjelenő fordításkötetek arányát tekintve műfordítói „nagyhatalomnak“ számít, a fordítói díj jelentősége a (magyarhoz képest kisebb számú) irodalmi díjakéval vetekszik.

Forrás: litera.hu

Egy év legjobb versei
A nagy múltú antológia az elmúlt egy év folyóiratterméséből válogatja ki a legszebb verseket.
Egy év legjobb novellái
A nagy múltú antológia az elmúlt egy év folyóiratterméséből válogatja ki a legszebb novellákat.
Regény az eszmélés pillanatáról
Egy baljóslatú kor baljóslatú városában akad egymásra a történész Giselle, az Új Egyetem docense és dr. Kreutzer pszichiáter, országosan ismert szegénységügyi szaktekintély. A tavaszi...
Álom és valóság a boldog Északon
Medárdus, a takarító férfi a boldog Északon él feleségével és három gyerekével, a negyediket várva. A dolgos és zsúfolt hétköznapok akkor billennek ki először a helyükből, amikor Medárdus...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ