Beszélgetés Jonathan Littell: Jóakaratúak című regényéről
Szeptember 17-én, csütörtökön, 18 órától a Holokauszt Emlékközpont KönyvESték sorozatában beszélgetés Jonathan Littell: Jóakaratúak című regényéről

(Magvető Kiadó. 2009. Fordította: Tótfalusi Ágnes.)

Az áprilisi Könyvfesztiválon mutatta be a Magvető Könyvkiadó Jonathan Littell: Jóakaratúak című könyvét, amely a holokausztról szól – az elkövetők nézőpontjából elmesélve. Az eredetileg a Gallimard-nál megjelentetett könyv fikció: egy volt SS-tiszt önéletrajz-szerű története. Főhősét, Aue-t a szerző úgy alkotta meg, hogy elképzelte, ő maga miket tett volna, ha a háború előtti Németországban születik és nácinak áll. Aki elképzeli a nácit: zsidó - lengyelországi menekültek gyereke.

Hiteles ez a narratíva?   Valóban perverzek voltak a nácik?  Jó regény ez a közel 1200 oldalas könyv, melynek olvasása közben az olvasó gyomrával küzd – a könyvet mégsem bírja letenni?  Efféle kérdésekről fog beszélgetni a szeptember 17-i KönyvEStén egy irodalmárral, egy szociálpszichológussal és egy történésszel Pécsi-Pollner Katalin irodalomtörténész.

Vendégek: Bojtár B. Endre, Erős Ferenc és Karsai László

Helyszín: a Holokauszt Emlékközpont kávézója, IX. Páva utca 39.      

A 2006-ban megjelent könyvet két rangos francia elismeréssel, a Goncourt-díjjal és a Francia Akadémia regény-nagydíjával is jutalmazták.

Littell bevallása szerint művét Claude Lanzmann Shoah című filmje mellett egy nácik által kivégzett partizánról készített fotográfia ihlette. A regény Franciaországban az elmúlt három év során alatt több mint húsz kiadást megért, közel másfélmillió példányban fogyott, és azóta több más nyelven is sikert aratott.

„…A kétharmadánál járok. elképesztő mű, történészi alaposság, hihetetlen műveltség, eredeti kérdések és válaszok. néha túlírtnak tűnik, de egyelőre jól bírom.”

„Olyan szinten durván élethű a könyv, hogy olvasás közben sokszor lettem fizikailag rosszul, kerülgetett a hányinger csakúgy, mint Maximilien Aue-t...”

Blogbejegyzések a regényről


A könyv a rendezvény előtt és után megvásárolható a kávézó könyves tékájában.

Szerettünk volna még egy kötetet együtt elkészíteni, így született meg az Elegendő ok. Kántor Péter a 2017 óta írt versei közül válogatta: múlt, emlékezet, közélet, járvány, betegség...
Fordította: Patat Bence
A Harcok című hatodik kötettel zárul Karl Ove Knausgard önéletrajzi regényfolyama. A szerző Malmőben él második feleségével, Lindával és három gyerekükkel. Az első Harcom-regény, a Halál...
Fehér Béla fergeteges regényében a jelen és a múlt, a hétköznapi és a különleges, a valóságos és a természetfeletti szférák gabalyodnak össze.
A vastavai Sárga Pipacs vendégfogadó...
Schein Gábor új könyve igazi fantasztikus olvasmány. A verses regény azzal a káprázatos ötlettel játszik el, hogy miképpen írható meg Európa és a nyugati civilizáció históriája, ha annak...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ