Szálinger Balázs kapta a Szabó Magda és Szobotka Tibor Emlékéért díjat
Szálinger Balázs költő, író, műfordító kapta a Szabó Magda és Szobotka Tibor Emlékéért díjat, amit Bölcskei Gusztáv tiszántúli református püspök, a díjat odaítélő alapítvány kuratóriumának elnöke kedden, a három éve elhunyt írónő születésnapján adott át a debreceni református Kollégium dísztermében.

Az alapítvány - amelynek kuratóriumi tagja Bölcskei Gusztávon kívül Lengyel György rendező, Radnóti Zsuzsa dramaturg, Bereményi Géza író, rendező és Tasi Géza, a Szabó Magda-hagyaték gondozója - az írónő emlékének ápolására, a Szabó-Szobotka életmű ébrentartása, szellemiségük megőrzése, és a fiatal művészek munkájának elismerése, segítése érdekében jött létre - mondta a püspök.


Az első alkalommal megrendezett díjátadáson Bereményi Géza idézte fel Szabó Magda alakját. Elsősorban arról beszélt, hogy Szabó Magda íróként különösen viszonyult az élet ellentmondásaihoz: nem bocsátotta meg, nem leplezte és nem homályosította el azokat, csak tudomásul vette. Egyedül a magyar irodalomban a megbocsáthatatlant elfogadó módon természetesnek vette, íróként józanul viszonyult hozzá - mondta Bereményi Géza, példaként említve a második világháborút, amelynek kapcsán Szabó Magda "bemutatja a kor kegyetlenségét, ugyanakkor elfogadtatja velünk".

"Különös író, akit valamennyien elfogadunk" - jellemezte Bereményi a könyveiben itthon és külföldön ma is rendkívül népszerű Szabó Magdát.

Radnóti Zsuzsa a néhai íróházaspárról elnevezett emlékdíj első kitüntetettjéről, Szálinger Balázsról elmondta: a 32 éves alkotó nemzedéke egyik legtehetségesebb tagja, aki - csakúgy mint Szabó Magda - versekkel kezdte pályáját, de mindinkább drámaíróként is megismerhetjük.

 

Forrás: MTI

Szerettünk volna még egy kötetet együtt elkészíteni, így született meg az Elegendő ok. Kántor Péter a 2017 óta írt versei közül válogatta: múlt, emlékezet, közélet, járvány, betegség...
Fordította: Patat Bence
A Harcok című hatodik kötettel zárul Karl Ove Knausgard önéletrajzi regényfolyama. A szerző Malmőben él második feleségével, Lindával és három gyerekükkel. Az első Harcom-regény, a Halál...
Fehér Béla fergeteges regényében a jelen és a múlt, a hétköznapi és a különleges, a valóságos és a természetfeletti szférák gabalyodnak össze.
A vastavai Sárga Pipacs vendégfogadó...
Schein Gábor új könyve igazi fantasztikus olvasmány. A verses regény azzal a káprázatos ötlettel játszik el, hogy miképpen írható meg Európa és a nyugati civilizáció históriája, ha annak...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ