Spiró György: „Társadalmunk passzívvá vált”
A Tavaszi Tárlatot olasz nyelven a Longanesi szépirodalmi kiadó adja majd ki. Bruno Ventavoli fordító a magyar soros EU-elnökségről kérdezte a szerzőt.

Jól működik majd az EU-elnökség a magyarok vezetése alatt?

-        Mivel súlyos gazdasági problémáink vannak, attól félek, ez megakadályozza, hogy jó példát mutassunk Európa számára.

„Cenzúrában éltem, az emberek fütyülnek rá.”

 Európában többen gyanakodva tekintenek a jobbközép kormányra, főleg a médiatörvény miatt. Fél attól, hogy visszatérhet az állami cenzúra?

-        A szocializmus alatt megszoktam, hogy cenzúra van: bizonyos témák, és főleg a szovjet megszállás témája tabu volt, de közben rengeteg könyvem jelent meg. Az olvasók tudták ezt, értették, és olvastak a sorok között. ’89 után a szabadság semmilyen hatást nem gyakorolt az írói stílusomra, viszont nehezebbé vált elérni a megfogyatkozott számú olvasókat. Azoknak, akik korábban olvastak, csak a 10%-a olvas manapság. Ma a piac a cenzúra. A legtöbb ember a tv előtt ül: az USA után mi nézünk legtöbbet tv-t. A magyar társadalom extrém passzívvá vált.

Csak a tv hibája?

-        Nyilvánvalóan nem. A gazdasági válságnak volt a legrosszabb hatása. 10 millió lakosból 1 millióan hatalmas szegénységben élnek, és 3 millióan nagyon szegények. A lakosság fele nehezen boldogul, és kizárva érzi magát a társadalmi és politikai életből. A modern Magyarországot svédországi standardok és az afrikaihoz hasonló valóság jellemzik.

„Korábban az emberek szabadságról álmodtak. Ma munkahelyről.”

Miről álmodnak a magyar fiatalok?

-        Korábban szabadságról és nyugati fogyasztói lehetőségekről álmodtak. Ma munkára, lakásra és jólétre vágynak. A legnagyobb tehetségek, egy csöppnyi kisebbség, külföldre megy. A többiek félnek a jövőtől. És nekik a politika nem ad választ.

 Számíthatunk-e arra, hogy a totalitárius trendek válnak meghatározóvá a jövő hazai politikai struktúrájában?

-        Magyarország 20. századi történelmére súlyként nehezedett a fasiszta, a náci és a bolsevik ideológia. Válság idején kísértenek a múlt szellemei és megmérgezik a mindennapokat. Úgy hiszem, hogy az emberek indifferensek az extrém ideológiákkal szemben. A „jobboldal” nagyobb táborral rendelkezik, de ez nem az utolsó választás terméke, ez a folyamat már a kádári időszak végén elkezdődött.

Ma ismét probléma a politikai és a sajtószabadság?

-        Nem hinném, a kérdés ennél összetettebb. Történelmünkből hiányzik a 19. századi polgári forradalom, mely elszakíthatta volna a régi világ feudális kötelékeit. Olyan problémákkal kell szembenéznünk, melyek inkább jellemzik a 19. századot, mint a 2000-es éveket, és végig kell járnunk egy utat, melyet Európa nyugati felében már végigjártak, és számukra ez a helyzet a megszokott.

 Büszkék a magyarok az EU-elnökségre?

-        Az emberek többsége fütyül rá. Én a vasfüggöny mögött nőttem fel, a nyugat egy más világ volt. Ma ugyanott vagyunk. De Közép-Európa egy külön világ, ezeréves hagyományok és ezer éve létező gyűlöletek jellemzik, melyek láthatatlan határokat jelölnek ki. Európa perifériáján érezzük magunkat, és ott is vagyunk, nemcsak földrajzi értelemben.

La Stampa, 2011.01.08. (A cikket Tracikievicz Zsófia fordította.)
Fordította: Todero Anna
Egy olasz család félreértései
Claudia Durastanti a fiatal olasz írónemzedék legizgalmasabb, legeredetibb hangú alkotója. Önéletrajzi elemeket is tartalmazó könyve egy nem mindennapi család életébe enged bepillantást, ahol...
Új, mai versek
Háborúban hallgatnak a múzsák? Erdős Virág verseiben nem hallgatnak, hanem ordítanak. Ebben a költészetben nem válik szét a közélet és a magánélet, és a megfogalmazás sem lehet győztes...
Új, mai versek
Háborúban hallgatnak a múzsák? Erdős Virág verseiben nem hallgatnak, hanem ordítanak. Ebben a költészetben nem válik szét a közélet és a magánélet, és a megfogalmazás sem lehet győztes...
Fordította: Fodor Zsuzsa
Egy filmrendező válaszútjai
Georg Wilhelm Pabst a két világháború közötti filmművészet kiemelkedő alakja. Az osztrák filmrendező Berlinben is aktív, de Hitler hatalomra kerülésének idején épp Franciaországból menekül...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Támogatók ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ