Nem vénnek való vidék - Film
Cormac McCarthy regénye alapján készült négy Oscar-díjat nyert filmváltozat.

 

A 2008-as Arany Glóbusz díjkiosztón két kategóriában is nyert a film: a legjobb mellékszereplő színész elismerését Javier Bardem, a legjobb rendező díját Joel & Ethan Coen kapta.


A Nem vénnek való vidék 2008-ban 4 Oscar-díjat kapott: a Legjobb film, a Legjobb mellékszereplő színész (Javier Bardem), a Legjobb rendező (Joel & Ethan Coen) és a Legjobb adaptált forgatókönyv  (Joel & Ethan Coen) kategóriákban.

 

NEM VÉNNEK VALÓ VIDÉK

Színes, feliratos amerikai thriller

2008. március 6-tól a mozikban

 

CORMAC McCARTHY regénye alapján a forgatókönyvet írta és a filmet rendezte
JOEL COEN & ETHAN COEN

Producer SCOTT RUDIN, ETHAN COEN, JOEL COEN

Executive producer ROBERT GRAF, MARK ROYBAL

Zene CARTER BURWELL

Fényképezte ROGER DEAKINS

Rendezte JOEL COEN & ETHAN COEN

Szereplők:

BELL SERIFF ...................................................................... TOMMY LEE JONES

ANTON CHIGURH ................................................................... JAVIER BARDEM

LLEWELYN MOSS ........................................................................ JOSH BROLIN

CARSON WELLS ............................................................ WOODY HARRELSON

 

A NEM VÉNNEK VALÓ VIDÉK (NO COUNTRY FOR OLD MEN) az Oscar-díjas rendezőpáros, Joel és Ethan Coen magával ragadó új thrillere a Pulitzer-díjas amerikai író, Cormac McCarthy regénye alapján. A történet napjainkban játszódik, amikor a Vadnyugaton a marhatolvajok korát felváltotta a drogfutároké, és a kisvárosokban már nem uralkodnak a törvények. A film főszerepeiben olyan sztárokat láthatunk, mint az Oscar-díjas Tommy Lee Jones (A SZÖKEVÉNY, MEN IN BLACK – SÖTÉT ZSARUK), Josh Brolin (GRINDHOUSE), az Oscar-jelölt Javier Bardem (A BELSŐ TENGER) és az Oscar-jelölt Woody Harrelson (LARRY FLYNT, A PROVOKÁTOR). A NEM VÉNNEK VALÓ VIDÉK forgatókönyvét írta és a filmet rendezte Joel és Ethan Coen, a producerek Scott Rudin, Ethan Coen és Joel Coen, az executive producerek Robert Graf és Mark Roybal.

 

Minden úgy kezdődik, hogy Llewelyn Moss talál egy teherautót, amelyet egy csapat hulla őriz. A kocsiban egy jó adag heroin és két millió dollár pihen. Amikor Moss elveszi a pénzt, olyan katasztrofális erőszakhullámot indít el, melyet még a korosodó, kiábrándult Bell sheriff személyében képviselt törvény sem tud megfékezni. Ahogy Moss megpróbál egérutat nyerni üldözői, de legfőképp egy rejtélyes figura elől, aki pénzfeldobással dönt emberi életekről, a film úgy növi ki a krimi keretei, és kezd felölelni olyan témákat, melyek egyfelől ősiek, mint maga a Biblia, másfelől véresen frissek, mint a ma reggeli hírek.

 

A FILM KÉSZÍTÉSÉRŐL

Cormac McCarthy már akkor modern legendának számított a változó amerikai Vadnyugatról írt népszerű történeteinek köszönhetően, amikor 2003-ban megjelent No Country For Old Men című regénye. A letehetetlen, érdekfeszítő, homorral fűszerezett thriller egy becsületes férfi történetét meséli el, aki talál kétmillió dollár készpénzt Texas határában, és onnantól kezdve állandó menekülés az élete. A regény ezenkívül a jó és a rossz örök témáit is provokatívan közelíti meg, a helyszín pedig a mai Vadnyugat, amely napjainkra sokkal erőszakosabb és törvénytelenebb lett, mint a korabeli, misztikus határvidék.

Nehezen lehetett elképzelni megfelelőbb filmkészítőket arra a feladatra, hogy McCarthy összetett karaktereit és szimbolikus témáit átültessék a vászonra, mint Joel and Ethan Coen, akiket a mozinézők a VÉRESEN EGYSZERŰ című film noir-klasszikus rendezőiként ismertek meg. Azóta napjaink legeredetibb filmjeivel írták be magukat a modern filmtörténetbe, mint amilyenek az ARIZONAI ÖRDÖGFIÓKA, A HALÁL KERESZTÚTJÁN, a HOLLYWOODI LIDÉRCNYOMÁS, az Oscar-díjas FARGO, AZ EMBER, AKI OTT SE VOLT és az Ó, TESTVÉR, MERRE VISZA AZ UTAD? Legújabb filmjükben a Coen fivérek McCarthy összetett, sokrétű és gyakran humoros írását ötvözik saját egyedi látásmódjukkal, aminek eredménye egy rendkívül lebilincselő és akciódús film.

 

A SZEREPLŐVÁLOGATÁS

 

A történet középpontjában a gyorsan változó Vadnyugatot benépesítő karakterek állnak. Ezen a vidéken teljes törvénytelenség uralkodik, elharapózott a nemzetközi drogbűnözés, és a régi szabályok már nem érvényesek. Ebben a világban Bell seriff testesíti meg az összetartó erőt – sztoikus, filozofikus, száraz humorú és sziklaszilárd erkölcsű ember –, akit elborzaszt a drogkereskedelemben működő bűnözők kegyetlensége. A seriff ebben az új világban a letűnt, dicsőséges idők iránti fájdalmas vágyódást személyesíti meg.

– A film, ahogy a regény címe is utal rá, részben Bell seriff érzéseiről szól a múló idővel, az öregedéssel és a változással kapcsolatban – mondja Joel Coen.

– Azt hiszem, ez az egyik oka annak, hogy a regény 1980-ban játszódik, és nem szó szerint napjainkban – tesz hozzá Ethan Coen. – Akkor játszódik, amikor a határokon átnyúló drogbűnözés kezdett nagyon brutálissá válni, és ez ad okot a seriffnek arra, hogy visszatekintsen a múltba.

A texasi születésű Tommy Lee Jones azt mondja, hogy meghatotta a karakter küszködése az abszurd valóság elfogadásával, hogy az őt körülvevő világ egyre rosszabb, pedig ő mindent megtesz azért, hogy jobb legyen. – A történet folyamán Bell seriff rájön, hogy nem tudja felvenni a harcot az elképesztő méretű bűnáradattal szemben – mondja a színész. – De azt is megtanulja, hogy hiábavaló a csalódottság és az elkeseredettség.

A Coen fivérek viszonylag nehezen találták meg a megfelelő színészt Llewelyn Moss szerepére. Moss vietnámi veterán, aki valószínűleg soha nem szegte volna meg a törvényt, ha szerencsétlenségére egy nap nem kerül az útjába nagy mennyiségű drogpénz, amely látszólag egy csoport halott férfié.

– Moss átlagos férfi, aki nem mindennapi helyzetbe kerül, és egy meggondolatlan pillanatában rengeteg pénzt tulajdonít el – magyarázza Ethan Coen. – A film további részében rossz döntésének kövekezményeit próbálja elkerülni. Így ő áll a film cselekményének középpontjában.

– Ebben a történetben van egy jófiú és egy rosszfiú, Moss pedig a kettőjük között áll – teszi hozzá Joel Coen.

A Coen fivérek úgy találták, hogy Moss karaktere szempontjából is fontos olyan színészt szerződtetni a szerepre, aki ismeri a vidékre jellemző életet. Végül Josh Brolin személyében találták meg ezt a színészt.

– Josh egy ranchen nőtt fel, ezért megértette Mosst, és természetesen tudott viselkedni a szerepeben – magyarázza Ethan Coen. Brolin vidéki környezetben nőtt fel Közép-Kaliforniában, és azonnal magáénak érezte a szerepet.

– Moss tulajdonképpen összessége több embernek, akiket fiatal koromból ismerek – mondja a színész. – Mindannyiuknak vannak elvei, mégis azt hiszem, hogy Moss helyében az adott helyzetben ugyanúgy cselekedtek volna.

A film feszes erkölcsi háromszögének harmadik oldalán Anton Chigurh áll, a hidegvérű gonosztevő, aki soha nem hagy tanúkat maga után. A rendkívül sötét karakter megformálásához olyan színészt kerestek, aki képes kifejezni a végletességet.

– Chigurh-t a regény úgy jellemzi, hogy nincs humora – mondja Joel Coen. – De ezenkívül a hátteréről csak vázlatos információkat kapunk. Könyörtelen és rejtélyes figura, akiről nem lehet tudni, honnan jött.

– Olyan színészre volt szükségünk, aki Chigurh karakterét képes kitölteni anyaggal, de anélkül, hogy túl sokat elárulna róla, hogy megmaradjon körülötte a misztikum. Így esett a választásunk Javier Bardemre – folytatja a filmkészítő.

Bardem gyorsan emelkedett a legtehetségesebb nemzetközi moziszínészek közé. Oscar-díjra jelölték a MIELŐTT LESZÁLL AZ ÉJ című filmben a kubai költő, Reinaldo Arenas szerepében nyújtott alakításáért, és átvehette a Velencei Filmfesztivál legjobb színésznek járó díját A BELSŐ TENGER című filmben nyújtott alakításáért. Chigurh karakterének megformálása Bardem számára az eddigi egyik legizgalmasabb kihívást jelentette – megtestesíteni egy rejtélyes bűnözőt, akinek a lelke nem engedi be a fényt.

– A film egyik témája a világon végigsöprő erőszakhullám – mondja a színész. – Chigurh azzal személyesíti meg az erőszakot, hogy nincsenek gyökerei, mindig csak előre tart, és megállíthatatlan.

A Coen fivérek segítségére voltak Bardemnek a karakter kidolgozásában. – Ahogy Joellel és Ethannel beszélgettem, a szemléletmódom egészen megváltozott, és a karakter izgalmasabb, összetettebb és humorosabb lett.

 

A FORGATÁS

 

A NEM VÉNNEK VALÓ VIDÉK az Egyesült Államok egyik legvadabb táján játszódik, Texas és Mexikó határán, ahol a két országot csak a Rio Grande választja el egymástól. Ezt a napszítta, véráztatta vidéket a filmkészítők Nyugat-Texas száraz alföldjeivel és Új-Mexikó sivatagaival tudták a legkönnyebben helyettesíteni. A Coen fivérek ismét együtt dolgoztak az ötszörös Oscar-jelölt Roger Deakins operatőrrel.

Deakins teremtette meg a zord látványvilágot, amely a helyszíneket életre keltette. – Számomra a NEM VÉNNEK VALÓ VIDÉK olyan, mint egy Sam Peckinpah film – magyarázza. – A hangulata korabeli filmet idéz, de aztán közbeszól a jelenkor. Leginkább Peckinpah LESZÁMOLÁS MEXIKÓBAN – HOZD EL NEKEM ALFREDO GARCIA FEJÉT (BRING ME THE HEAD OF ALFREDO GARCIA) című filmje jutott eszembe, ahol a karakterek még mindig a múlt szabályai szerint élnek, és nem találják helyüket a modern világban.

Az ebből fakadó feszültség felerősítésére Deakins a fényt a film egészében a történetmondás eszközeként használta. – Nagy élvezet volt megteremteni a kontrasztot a fényes külső terek és a sötét belső terek, valamint a napszítta táj és a tompa éjszakai színek között.

Deakins ugyanakkor úgy gondolja, hogy a táj csak visszhangja annak, ami igazán számít egy-egy jelenetben – a karaktereknek.

– Minden film, amin eddig dolgoztam, elsősorban karakterekről szólt. Számomra a helyszín csak háttér, és mindig úgy érzem, hogy a munkám elsősorban a karakterek fényképezése. Ha egy felvétel szép, de nem teremt semmilyen hangulatot, és nem segíti a történet fejlődését, akkor nincs értelme. Nagyon szeretek arcokat fényképezni, és ebben a filmben napjaink néhány legjobb színészével dolgozhattam.

Deakins Coen fivérekkel közös munkáit széles körben elismerték és rangos díjakkal tüntették ki, például Oscar-díjra jelölték a FARGO, a HOLLYWOODI LIDÉRCNYOMÁS és AZ EMBER, AKI OTT SE VOLT című filmekért.

A forgatás egy kétezer lelkes texasi kisvárosban, Marfában kezdődött, egy hírhedten elvadult környéken, három és fél órányira El Pasótól. A város leginkább arról híres, hogy ott forgatták az 1950-es években készült ÓRIÁS (GIANT) című filmet. A helyi Hotel Paisano ma is úgy reklámozza magát, hogy benne szálltak meg a főszerepeket alakító színészóriások – James Dean, Elizabeth Taylor, Rock Hudson és Dennis Hopper. Jess Gonchor fiatal látványtervező (AZ ÖRDÖG PRADÁT VISEL, Capote) itt kezdte meg a munkát a Coen fivérekkel, hogy megtalálják a megfelelő helyszíneket a film legdrámaibb jeleneteihez. Gonchor számára a visszafogottság volt a leglényegesebb.

– A Coen fivérek olyan csodálatos munkát végeztek a forgatókönyvvel, hogy azt nem akartam semmivel sem háttérbe szorítani – mondja a látványtervező. – Csak hozzá akartam járulni a történetmeséléshez az általam megtervezett hátterekkel.

Gonchor számára az egyik legnagyobb kihívást Ellis kis házának megtervezése jelentette, ahol Bell seriff meglátogatja nagybátyját, a korábbi seriffhelyettest, hogy tanácsot kérjen tőle reménytelennek látszó helyzetében.

– A szerkezetet Santa Fében gyártottuk le, ahol Joel és Ethan láthatták a munka menetét, majd teherautón szállítottuk az egészet Texasba – mondja Gonchor.

A helyszínek közötti nagy távolságok, a perzselő hőség és a veszélyes sivatagi élőlények ellenére helyes döntésnek bizonyult a történetben leírt tájhoz hasonló helyszíneken forgatni, amelyek vissza tudták adni az egyszerre vad és költői texasi határvidék hangulatát.

Miután a munka Texasban befejeződött, a produkció Új-Mexikóba költözött át, ahol a kevésbé ismert új-mexikói Las Vegasban forgattak.

A határátkelő állomást a University Boulevard autópálya felüljáróján építették meg, amihez egy hétre le kellett zárni a hidat és az autópálya lehajtót, amíg a 22 tonnás acélszerkezetet a helyére szállították és rögzítették. A helyieket nem zavarta a felfordulás, az arra járó turistákat azonban elbizonytalanította, hogy a mexikói határ hirtelen annyival északabbra került, illetve elgondolkodtak rajta, hogy Új-Mexikó talán mégiscsak Mexikóhoz tartozik!

 

A SZEREPLŐKRŐL

TOMMY LEE JONES (BELL SERIFF) Az Oscar-díjas Tommy Lee Jones Hollywood egyik legelismertebb és legsikeresebb színésze. A legjobb mellékszereplő színésznek járó Oscar-díjat vehette át az 1994-es A SZÖKEVÉNY (THE FUGITIVE) című filmben nyújtott alakításáért, amelyért Golden Globe-díjjal is kitüntették. Három évvel korábban jelölték először Oscarra, az Oliver Stone által rendezett JFK – A NYITOTT DOSSZIÉ (JFK) című filmben nyújtott alakításáért.

Jones jelenleg Paul Haggis IN THE VALLEY OF ELAH című filmjét forgatja. A közelmúltban fejezte be a munkát a Bertrand Tavernier által rendezett IN THE ELECTRIC MIST WITH CONFEDERATE DEAD című filmen, amely James Lee Burke regénye alapján készült.Jonest 2005-ben a kritikusok által elismert, saját maga által rendezett MELQUIADES ESTRADA HÁROM TEMETÉSE (THE THREE BURIALS OF MELQUIADES ESTRADA) című filmben láthattuk. A filmet a 2005-ös Cannes-i Filmfesztiválon mutatták be először, ahol Jones átvehette a legjobb színésznek járó díjat, valamint Guillermo Arriaga forgatókönyvírót a legjobb forgatókönyvnek járó díjjal tünetették ki.2003-ban Cate Blanchett mellett játszott a Ron Howard által rendezett AZ ELTŰNTEK (THE MISSING) című filmben. Azelőtt a VESZETT VAD (THE HUNTED) és a MEN IN BLACK – SÖTÉT ZSARUK 2. (MEN IN BLACK 2) című filmekben láthattuk.

2000-ben az ŰRCOWBOYOK (SPACE COWBOYS) című filmben játszott James Garnerrel, Donald Sutherlanddel és Clint Eastwooddal, valamint A BEVETÉS SZABÁLYAI (RULES OF ENGAGEMENT) című filmben Samuel L. Jacksonnal.

1999-ben Ashley Judd mellett játszott a nagysikerű KETTŐS KOCKÁZAT (DOUBLE JEOPARDY) című filmben, 1998-ban pedig A SZÖKEVÉNY folytatásában, az ÉLETRE-HALÁLRA (U.S. MARSHALS) című filmben. 1997-ben láthattuk Will Smith mellett az év lesikeresebb filmjében, a MEN IN BLACK – SÖTÉT ZSARUKban (MEN IN BLACK).

Jones első filmje a LOVE STORY volt, és négy évetizedes karrierje során olyan filmekben szerepelt, mint A SZÉNBÁNYÁSZ LÁNYA (COAL MINER’S DAUGHTER; első Golden Globe-jelölése), VIHAROS HÉTFŐ (STORMY MONDAY), AZ ÜGYFÉL (THE CLIENT), SZÜLETETT GYILKOSOK (NATURAL BORN KILLERS), MINDÖRÖKKÉ BATMAN (BATMAN FOREVER).

Korábban sikeres tévéfilmekben és sorozatokban szerepelt. 1983-ban Emmy-díjat vehetett át A HÓHÉR DALA (THE EXECUTIONER’S SONG) című filmben nyújtott alakításáért, 1989-ben pedig Emmyre és Golden Globe-ra jelölték a TEXASI KRÓNIKÁK: LONESOME DOVE (LONESOME DOVE) című sorozatban nyújtott alakításáért.

JAVIER BARDEM (ANTON CHIGURH) Javier Bardemet Oscar-díjra jelölték Julian Schnabel MIELŐTT LESZÁLL AZ ÉJ (BEFORE NIGHT FALLS) című filmjében nyújtott alakításáért, így ő lett az első Oscar-jelölt spanyol színész. Ugyanezért a szerepért megkapta a legjobb színész címet a Velencei Filmfesztiválon, és Golden Globe-ra is jelölték, több más rangos elismerés mellett. Összesen hétszer jelölték és négyszer vehette át a spanyol Oscart, a Goya-díjat.

2004-ben ismért átvehette a legjobb színésznek járó díjat a Velencei Filmfesztiválon Alejandro Amenabar A BELSŐ TENGER (THE SEA INSIDE) című filmjében nyújtott alakításáért. Ugyanezért a szerepért Goya-díjat is kapott és Golden Globe-ra is jelölték.

További filmjei: ARANYHERE (GOLDEN BALLS), MELL ÉS A HOLD (THE TIT AND THE MOON), LÁBAD KÖZÖTT (BETWEEN YOUR LEGS), MEGSZÁMLÁLT NAPOK (DIAS CONTADOS; legjobb színésznek járó díj a San Sebastian Filmfesztiválon), SZÁJBÓL SZÁJBA (MOUTH TO MOUTH), EXTÁZIS (ECSTASY), ELEVEN HÚS (LIVE FLESH; r.: Pedro Almodovar), DÉMONI SZERETŐK – PERDITA DURANGO (DANCE WITH THE DEVIL), MÁSODIK BŐR (SECOND SKIN).

Bardem – az Almodovar által rendezett TŰSAROK (HIGH HEELS) című film egy kisebb szerepét követően – az 1992-es SONKA, SONKA (JAMÓN JAMÓN) című filmmel vált ismertté, amelyben főszerepet alakított Penélope Cruz mellett. Alakításáért több más elismerés mellett átvehette a legjobb színésznek járó díjat a San Sebastian Filmfesztiválon.

Bardem legújabb filmjei: TÁNCOS A HÁZBAN (THE DANCER UPSTAIRS; r.: John Malkovich), NAPFÉNYES HÉTFŐK (MONDAYS IN THE SUN; legjobb filmnek járó díj a San Sebastian Filmfesztiválon), COLLATERAL – A HALÁL ZÁLOGA (COLLATERAL), GOYA KÍSÉRTETEI (GOYA’S GHOSTS), SZERELEM A KOLERA IDEJÉN (LOVE IN THE TIME OF CHOLERA).

JOSH BROLIN (LLEWELYN MOSS) Josh Brolin éppoly keresett színész a legnagyobb filmstúdiók körében, mint független berkekben.

 

Brolint legközelebb Ridley Scott AMERIKAI GENGSZTER (AMERICAN GANGSTER) című filmjében láthatjuk Denzel Washington és Russell Crowe mellett. Brolin ezenkívül Tommy Jee Jones mellett játszik Paul Haggis legújabb filmjében, az IN THE VALLEY OF ELAH című drámában.

 

Brolint legutóbb a GRINDHOUSE: TERRORBOLYGÓ (GRINDHOUSE: PLANET TERROR) című filmben láthattuk.

 

Első szerepét a KINCSVADÁSZOK (THE GOONIES) című akcióvígjátékban alakította. Későbbi filmes alakításai közül kiemelkedik az ÁRNYÉK NÉLKÜL (HOLLOW MAN), A HANGOS REVOLVEREK VÁROSA (ALL THE RAGE) és a GYAGYÁS CSALÁD (FLIRTING WITH DISASTER).

WOODY HARRELSON
(CARSON WELLS) Woody Harrelson kiemelkedő sikereket ért el a film- és tévéiparban és a színházban egyaránt. A legjobb színésznek járó Oscar-, Golden Globe- és SAG-díjra jelölték Milos Forman LARRY FLYNT, A PROVOKÁTOR (THE PEOPLE VS. LARRY FLYNT) című drámájában Larry Flynt szerepében nyújtott alakításáért.

 

Legújabb filmjei: THE GRAND, OSTROM SEATTLE-BEN (BATTLE IN SEATTLE), TRANSSIBERIAN, SEMI PRO.

 

Korábbi filmes alakításai közül kiemelkedik: AZ UTOLSÓ GYÉMÁNTRABLÁS (AFTER THE SUNSET), ILYEN A BOKSZ (PLAY IT TO THE BONE), AZ ŐRÜLET HATÁRÁN (THE THIN RED LINE), ED TV (ED TV), AMIKOR A FAROK CSÓVÁLJA… (WAG THE DOG), KÖSZÖNTJÜK SZARAJEVÓBAN! (WELCOME TO SARAJEVO), TÖKÖS TEKÉS (KINGPIN), SZÜLETETT GYILKOSOK (NATURAL BORN KILLERS), TISZTESSÉGTELEN AJÁNLAT (INDECENT PROPOSAL), ZSÁKOLJ, HA TUDSZ! (WHITE MEN CAN'T JUMP), A NAGY FEHÉRSÉG (THE BIG WHITE), KAMERA ÁLTAL HOMÁLYOSAN (A SCANNER DARKLY), KŐKEMÉNY MINNESOTA (NORTH COUNTRY), THE PRIZE WINNER OF DEFIANCE, OHIO, AZ UTOLSÓ ADÁS (A PRAIRIE HOME COMPANION).

Harrelsont tévénézők millió ismerték és szerették meg az amerikai NBC tévécsatornán tizenegy éven át futó CHEERS (CHEERS) című vígjátéksorozatból. A sorozatban nyújtott alakításáért 1988-ban Emmy-díjat vehetett át, és még négyszer jelölték a díjra. 1999-ben ismét jelölték a díjra a sorozat spin-offjában, a FRASIER – A DUMAGÉP (FRASIER) című sorozatban vendégszereplőként nyújtott alakításáért. Szerepelt az NBC nagysikerű WILL ÉS GRACE (WILL AND GRACE) című sorozatának hét epizódjában is.

 

A NEM VÉNNEK VALÓ VIDÉK hipnotikus erejű, felejthetetlenül izgalmas thriller az Oscar-díjas Coen-fivérektől a Pulitzer-díjas Cormac McCarthy bestsellere alapján.

 

 

Eredeti cím: No Country for Old Men

Gyártó: Paramount, 2007

Internet cím: www.uipduna.hu

 

 

 

Fordította: Pék Zoltán
Londoni nyarak sok zenével és fűszerrel
A fiatal brit irodalom egyik legígéretesebb szerzőjének regényében egy ghánai fiú felnövéstörténetét követhetjük végig délkelet-Londonban. Miután nem jut be az áhított zeneművészeti...
Fordította: Kúnos László
A halhatatlanság ára
Hajnalcsillag-sorozatának második kötetében Karl Ove Knausgard ezúttal két szereplőre összpontosít. A regény első fele 1986-ban, a csernobili atomkatasztrófa évében játszódik, és egy Syvert...
Fordította: Kúnos László
A halhatatlanság ára
Hajnalcsillag-sorozatának második kötetében Karl Ove Knausgard ezúttal két szereplőre összpontosít. A regény első fele 1986-ban, a csernobili atomkatasztrófa évében játszódik, és egy Syvert...
Új, mai versek
Háborúban hallgatnak a múzsák? Erdős Virág verseiben nem hallgatnak, hanem ordítanak. Ebben a költészetben nem válik szét a közélet és a magánélet, és a megfogalmazás sem lehet győztes...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Támogatók ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ