Cormac McCarthy: Nem vénnek való vidék
A vadnyugat lidércei kísértenek a vidéken, csak hősök nincsenek már - annál több az áldozat. Halott emberek mindenütt: bűnözők, bűnüldözők és olyanok, aki számára haláluk pillanatában sem adatik meg a felismerés, hogy bármi közük lehetne az eseményekhez.

Bell, az öreg seriff utolsó küldetése ez nyomozás, aki a kifordult világban már csak annyit tud biztosan, hogy szereti a feleségét. Ellenfele, Chigurh, a gyilkológép semmiféle hasonlóságot nem mutat a prófétákkal, mégis prófétai elszántsággal szolgálja a halált. Brutálisan és kevés szóval öl. Ahogy szűkszavúak a rendőrök és a kábítószercsempészek is, akik sorra halnak meg a sivatagban. Az ő háborújúkba - mely rég nem az igazság, a morál és a becsület ege alatt zajlik - keveredik bele egy fiatalember (Moss) vadászat közben, mikor véletlenül bűnözők hulláiba botlik, és annyi pénzbe, amennyivel bármilyen élet mindenestől megváltoztatható. A pénz és az ő nyomába szegődik Chigurh - úgyhogy inkább ez a hajsza forgatja fel végérvényesen az életét. Hogy sikerül-e túlélnie? McCarthynak mindenképp sikerül sokkoló erővel ábrázolni ezt a roncs világot és "hőseinek" sajátosan durva nyelvét.
 

A szerzőről:

Cormac McCarthy a Rhode Island-i Providence-ben született, 1933-ban. Eddig tíz regényt írt; a Nem vénnek való vidék - melyből a Cohen testvérek 2007-ben filmet rendeztek, ami 2008 márciusában kerül a magyar mozikba - a kilencedik a sorban. 1985-ös, legnagyobb visszhangot kiváltó regénye, a Blood Meridian óta Amerika és a világ egyik legfontosabb írójaként tartják számon. Az All the Pretty Horses című regényéért 1992-ben megkapta a National Book Award-ot és a National Book Critics Circle Award-ot. Legutóbbi művéért - The Road - 2007-ben Pulitzer-díjjal jutalmazták. A Blood Meridianből Riddley Scott készít filmet, melyet 2008-ban mutatnak be az Egyesült Államokban.

Részlet a regényből:

"Akkor odafordult hozzám és rám nézett. Egyszerre valahogy sokkal idősebbnek látszott. A szeme volt nagyon öreg. Így szólt: azt mondják hogy a vietnami háború tette tönkre ezt az országot. Én sose hittem ebben a mesében. Azelőtt is elég rossz állapotban volt már. Vietnam csak a hab volt a tortán. Üres kézzel küldtük ki őket. Ahhoz képest már az se sokat számított volna ha puskát se adunk nekik. Így nem lehet háborúzni. Isten nélkül nem lehet háborúba menni. Nem tudom mi lesz velünk a következő háborúban. Nem tudom mi lesz."

Fordította: Bart István
Terjedelem: 356 oldal
Méret: 125 x 197 mm
Kötés: keménytábla, védőborító
Ára: 2890 Ft
ISBN: 978 963 14 2622 9

A filmről

A hipnotikus erejű, felejthetetlenül izgalmas thriller az Oscar-díjas Coen-fivérektől a Pulitzer-díjas Cormac McCarthy bestsellere alapján.

Minden úgy kezdődik, hogy Llewelyn Moss talál egy teherautót, amelyet egy csapat hulla őriz. A kocsiban egy jó adag heroin és két millió dollár pihen. Amikor Moss elveszi a pénzt, olyan katasztrofális erőszakhullámot indít el, melyet még a korosodó, kiábrándult Bell sheriff személyében képviselt törvény sem tud megfékezni. Ahogy Moss megpróbál egérutat nyerni üldözői, de legfőképp egy rejtélyes figura elől, aki pénzfeldobással dönt emberi életekről, a film úgy növi ki a krimi keretei, és kezd felölelni olyan témákat, melyek egyfelől ősiek, mint maga a Biblia, másfelől véresen frissek, mint a ma reggeli hírek.

A 2008-as Arany Glóbusz díjkiosztón két kategóriában is nyert a film: a legjobb mellékszereplő színész elismerését Javier Bardem, a legjobb rendező díját Joel & Ethan Coen kapta.

A Nem vénnek való vidék 2008-ban 4 Oscar-díjat kapott: a legjobb film, a legjobb mellékszereplő színész (Javier Bardem), a legjobb rendező (Joel & Ethan Coen) és a legjobb adaptált forgatókönyv (Joel & Ethan Coen) kategóriákban.

Szereplők:
Bell Seriff - Tommy Lee Jones
Anton Chigurh - Javier Bardem
Llewelyn Moss - Josh Brolin
Carson Wells - Woody Harrelson

Cormac McCarthy regénye alapján a forgatókönyvet írta rendezte: Joel Coen & Ethan Coen
Producer: Scott Rudin, Joel Coen, Ethan Coen
Executive producer: Robert Graf, Mark Roybal
Zene: Carter Burwell
Fényképezte Roger Deains
Rendezte: Joel Coen & Ethan Coen
Eredeti cím: No Country for Old Men

Gyártó: Paramount, 2007
Internet cím: www.uipduna.hu
Hossza: 122 perc
Hang: SDDS/DTS/Dolby Digital
Kód: 91 685
Országos bemutató: 2008. március 6.
Bemutatja a UIP-Duna Film

Új, mai versek
Háborúban hallgatnak a múzsák? Erdős Virág verseiben nem hallgatnak, hanem ordítanak. Ebben a költészetben nem válik szét a közélet és a magánélet, és a megfogalmazás sem lehet győztes...
Fordította: Fodor Zsuzsa
Egy filmrendező válaszútjai
Georg Wilhelm Pabst a két világháború közötti filmművészet kiemelkedő alakja. Az osztrák filmrendező Berlinben is aktív, de Hitler hatalomra kerülésének idején épp Franciaországból menekül...
Új, mai versek
Háborúban hallgatnak a múzsák? Erdős Virág verseiben nem hallgatnak, hanem ordítanak. Ebben a költészetben nem válik szét a közélet és a magánélet, és a megfogalmazás sem lehet győztes...
Fordította: Fodor Zsuzsa
Egy filmrendező válaszútjai
Georg Wilhelm Pabst a két világháború közötti filmművészet kiemelkedő alakja. Az osztrák filmrendező Berlinben is aktív, de Hitler hatalomra kerülésének idején épp Franciaországból menekül...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Támogatók ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ