Grecsó Krisztián könyvének horvátországi bemutatója
Először adták ki horvát nyelven Grecsó Krisztián József Attila-díjas író egyik regényét, az Isten hozott (2005) címűt, amelyet az író jelenlétében mutattak be Zágrábban.

„Felkavaró volt az érdeklődés, amely a könyvem zágrábi bemutatóját övezte” – mondta Grecsó Krisztián a csütörtök esti eseményről. Mint hozzáfűzte, arra gondolt, „felfeszülve a szivárványra sem tudnék itthon megszervezni fiatal horvát írónak könyvbemutatót, hogy annyian eljöjjenek rá, mint amilyen sokan az enyémre eljöttek Zágrábban”.

A beszélgetést a regény kiadója, a Fraktura vezetője, Seid Srdarevic vezette, ott volt a horvát köztévé és a rádió kulturális adásának riportere, újságírók és sok-sok érdeklődő. „Megtisztelő és felemelő volt az este” – jegyezte meg az író. Grecsó Krisztián elmondta: megragadta egy fiatal újságíró megjegyzése, amely szerint Kelet-Európában a magyar író külön fogalom. „Ezt a megjegyzést lehetne kultúrfölényként is értelmezni, de alázatosan is fogadható, mégpedig úgy, hogy érdeklődnek irántunk”. Kitért arra, hogy sok kérdést kapott, például arról, mit jelent a népi-urbánus vita, és a zágrábiak a mágikus realizmust nem ismerték, „valószínűleg a horvát kortárs irodalomra nem úgy hatott, mint Magyarországon, de nagyon tetszett a fogalom a közönségnek”.

Seid Srdarevic elmondta, hogy Vukováron rendezik meg pénteken és szombaton a Duna menti országok íróinak találkozóját a város és az Osztrák Kulturális Fórum szervezésében. Horvát, bosnyák, szerb, osztrák és Grecsó Krisztián személyében magyar író vesz részt ezen az eseményen. Egyúttal bemutatják az Isten hozott című regényt is író-olvasó találkozó keretében.

Grecsó Krisztián kifejtette: számára azért is érdekes Vukovár, ez a kelet-szlavóniai, Duna menti város, mert súlyos sebeket hordoz, ugyanis a diskurzus hiánya tragédiába torkollott. Hozzátette: a lelkét kellett felkészítenie a találkozóra.

A barokk várost lassan újjáépítik, és a nemzetközi írótalálkozóval a szellemi újjászületés is megkezdődik, élénkebb lesz talán a párbeszéd. Az író kíváncsi arra, miként találja meg újra a helyét a kulturális életben Vukovár. „Metaforikus lesz ez a találkozó, megélem a súlyát. Tudom, hogy vannak feszültségek, könnyen felszakadhatnak a sebek, de velem van horvát fordítóm, Xenia Detoni, ő biztosan segíteni fog, hogy ne hibázzak” – összegezte az író.

Fordította: Pék Zoltán
Londoni nyarak sok zenével és fűszerrel
A fiatal brit irodalom egyik legígéretesebb szerzőjének regényében egy ghánai fiú felnövéstörténetét követhetjük végig délkelet-Londonban. Miután nem jut be az áhított zeneművészeti...
Fordította: Kúnos László
A halhatatlanság ára
Hajnalcsillag-sorozatának második kötetében Karl Ove Knausgard ezúttal két szereplőre összpontosít. A regény első fele 1986-ban, a csernobili atomkatasztrófa évében játszódik, és egy Syvert...
Fordította: Kúnos László
A halhatatlanság ára
Hajnalcsillag-sorozatának második kötetében Karl Ove Knausgard ezúttal két szereplőre összpontosít. A regény első fele 1986-ban, a csernobili atomkatasztrófa évében játszódik, és egy Syvert...
Új, mai versek
Háborúban hallgatnak a múzsák? Erdős Virág verseiben nem hallgatnak, hanem ordítanak. Ebben a költészetben nem válik szét a közélet és a magánélet, és a megfogalmazás sem lehet győztes...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Támogatók ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ