Esterházy Péter társművésze Lukács Miklós cimbalomművész
Lukács Miklós tüneményes művészete arra a fontos tényre hívja föl a figyelmünket, hogy a hagyomány az nem valamiféle múzeumi tárgy - mondta Esterházy Péter az Aegon Művészeti Társdíj kiosztásán.

Lukács Miklósról többet

1977-ben született, zenész családból származik, édesapja szintén cimbalmos. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem elvégzése után érdeklődése a klasszikus zene mellett a dzsessz és a népzene felé irányult. A saját zenekara mellett több formáció tagja, jelentős produkciók résztvevője, játszik duóban például Szakcsi Lakatos Bélával, Horváth Kornéllal, valamint Borbély Mihállyal is.


Világhírű dzsesszmuzsikusokkal játszott már, ilyen volt Uri Caine, Steve Colman, Archie Shepp, Chico Freeman, Gerard Presencer, Herbie Mann, Tony Lakatos, Roby Lakatos, Chris Potter. Aktívan foglalkozik klasszikus zenével is, Eötvös Péter zeneszerző címbalomra írt műveinek Lukács Miklós az előadója.

2002-től a Talentum Tánc- és Zeneművészeti Szakközépiskola tanára.
Snétberger Ferenc felkérérése Lukács Miklós a 2011 nyara óta működő felsőőrsi Zenei Tehetségkutató Központban a cimbalom tanszék vezetője (az első, nyári hat hét után ősszel és tavasszal is három-három hétig tart itt az intenzív zeneoktatás).

Koncertezett több jeles európai zenekarral, köztük például a Budapesti Fesztivál Zenekarral, a Conceertante di Chicago kamarazenakarral, a varsói, a hamburgi és a torinói filharmonikusokkal. Fellépett a Covent Gardenben, a Royal Albert Hall-ban, az amszterdami Concertgebouw-ban, a Barbican Centerben, a 2008-as Yehudi Menuhin fesztiválon (a svájci Gstaadban), 2009-ben a Suisse Romande zenekarral. 2011-ben játszott például a BBC és az ORF szimfonikus zenekarral is.

Mano Camón holland-mexikói rendező 2007-ben portréfilmet készített Lukács Miklósról és hangszeréről, a DVD Cymbalom Legacy - The Soundscape of Miklos Lukacs címmel jelent meg Hollandiában. Ehhez kapcsolódó koncertek voltak például 2007-ben Amszterdamban, ahol a DVD világpremierjét tartották, majd a 2nd London Gypsy Film Festival keretében (2007 novemberében), a Cheltenham Festival 2007 egyik koncertjeként (2007 júliusában), valamint 2009-ben a madridi Imagine India Festival egyik eseményeként. Fellépett például a 2010-es Yehudi Menuhin Fesztiválon is.

Magyarországon 2009. október 13-án, a Budapesti Őszi Fesztivál egyik jelentős koncertje volt Lukács Miklós DVD-bemutatója, a Millenáris Teátrumban. A nagy sikert aratott hangverseny első felében kortárszenei művek és improvizációk szerepeltek, a szünet után saját zenekara, a Lukács Miklós Quintet játszott, amelynek a tagjai Lukács Miklós mellett: Bacsó Kristóf (szaxofon), Szandai Mátyás (nagybőgő), Szalai Péter (tabla), Dés András (ütőhangszerek).

2010. október 1-jén a Művészetek Palotájában volt Lukács Miklós koncertje, amely jól érzékeltette a kiemelkedő magyar cimbalomművész bámulatos sokszínűsége. Az estre két kitűnő zongorista, Vukán György és Oláh Kálmán írt új cimbalomversenyt, az ősbemutatót ezen a koncerten tartották. Utána a Lukács Miklós Quintet játszott a magyar zenei élet kiválóságával, Szakcsi Lakatos Bélával.

Az idei Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon, október 11-én Balogh Kálmán, Farkas Rózsa és Lukács Miklós, három jeles cimbalmos azt érzékeltette, mennyire sokszínű zene szólaltatható meg a népzenétől a dzsessz műfaján át a kortárs zenéig ezen a különleges hangszeren.


AEGON Művészeti Társdíj 2011


Amikor a 2008-as AEGON-díjas költő, Térey János jelöltjeként 2008 őszén Kovalik Balázs átvette az AEGON Művészeti Társdíjat, egy interjúban elmondta: ez a díj azért jelent sokat számára, mert „tisztességesen szubjektív”. Itt ugyanis egyetlen alkotó jelöl másik művészt a társdíjra, méghozzá egyedül, úgy, hogy nem tolja a felelősséget másokra. A személyesség mellett az is fontos, hogy Térey János személyében olyan alkotó jelölte őt, akinek a figyelme, a véleménye sokat jelent számára – fűzte hozzá Kovalik Balázs.

Az AEGON Magyarország Zrt. azzal a céllal alapította 2006-ban az AEGON Művészeti Díjat, valamint a hozzá kapcsolódó AEGON Művészeti Társdíjat, hogy elismerje és támogassa a kortárs magyar művészeket, a korunkban születő, kiemelkedő alkotói teljesítményeket, s a díjjal is felhívja a szerzőkre és műveikre a figyelmet. De mert itt nem csupán egyetlen elismerésről volt szó, hanem különböző művészeti ágakban kiemelkedőt alkotókról, a kezdetektől fontos volt a nyitottság, a mások iránti érdeklődés, figyelem és éppen a személyesség is.

Az AEGON Művészeti Díjat kortárs magyar író kaphatja meg az előző esztendőben napvilágot látott, kiemelkedő jelentőségű szépirodalmi művéért. Erről szakmai zsűri dönt. Az AEGON Művészeti Társdíjra aztán már az AEGON-díjas író jelölhet fél évvel később kortárs magyar művészt – másik művészeti ágból. Olyan alkotót, akiről a díjazott író, költő úgy gondolja: fontos ezzel az elismeréssel is felhívni rá a figyelmet.

Az eddigi AEGON Művészeti Díjjal és Társdíjjal elismert művészek:

2006: Spiró György (a Fogság című regényéért), a társdíjas Jeney Zoltán zeneszerző volt
2007: Rakovszky Zsuzsa költő, író (Visszaút az időben című verseskötetéért), aki Vojnich Erzsébet festőművészt jelölte az AEGON Művészeti Társdíjra
2008: Térey János költő (Asztalizene című színművéért), a társdíjas Kovalik Balázs rendező volt
2009: Jónás Tamás költő (Önkéntes vak című kötetéért), ő Juhász Gábor zeneszerző-gitárost jelölte a társdíjra
2010: Csaplár Vilmos író (Hitler lánya című regényéért), az ő jelöltjeként Pálfi György filmrendező kapta az AEGON Művészeti Társdíjat
2011: Esterházy Péter író (Esti című regényéért)

 

A fotót Vancsó Zoltán készítette.

Új, mai versek
Háborúban hallgatnak a múzsák? Erdős Virág verseiben nem hallgatnak, hanem ordítanak. Ebben a költészetben nem válik szét a közélet és a magánélet, és a megfogalmazás sem lehet győztes...
Fordította: Fodor Zsuzsa
Egy filmrendező válaszútjai
Georg Wilhelm Pabst a két világháború közötti filmművészet kiemelkedő alakja. Az osztrák filmrendező Berlinben is aktív, de Hitler hatalomra kerülésének idején épp Franciaországból menekül...
Új, mai versek
Háborúban hallgatnak a múzsák? Erdős Virág verseiben nem hallgatnak, hanem ordítanak. Ebben a költészetben nem válik szét a közélet és a magánélet, és a megfogalmazás sem lehet győztes...
Fordította: Fodor Zsuzsa
Egy filmrendező válaszútjai
Georg Wilhelm Pabst a két világháború közötti filmművészet kiemelkedő alakja. Az osztrák filmrendező Berlinben is aktív, de Hitler hatalomra kerülésének idején épp Franciaországból menekül...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Támogatók ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ