Lássuk Pálcikát!
A Magvető Kiadó és a prae.hu közös rajzpályázata Darvasi László új mesekönyvéhez

Ezt a Pálcikát még biztosan nem ismered, mert nem sós, nem ropogós, csörgő zacskója sincs és csak egy van belőle! Ő Darvasi László legújabb mesehőse, aki egyik kalandja során egy dagi léggömbhöz kötve már az űrben is járt. Kíváncsi vagy, hogy aztán mi történt vele?

Olvasd el itt Pálcika űrutazásának történetét, és ha tetszett, készíts rajzot a meséhez! De hogy a rajzodat a többiek is megnézhessék, küldd el nekünk, hogy kiállíthassuk a könyv bemutatóján, ami a Marczibányi téri Művelődési Központban tartunk 2012. április 11-én 17 órától!

A mese-rajzokat április elsejéig várjuk a Magvető Kiadóba (1086 Budapest, Dankó u. 4-8.). A beérkező képeket elbírálják és a díjakat átadják: Darvasi László , aki Pálcikát megálmodta, Koncz Tímea, aki lerajzolta, Turi Tímea, aki szerkesztőként ráncba szedte és Boczán Bea, aki kritikusként rögtön megszerette. Ha ügyes vagy, Te lehetsz az egyik, aki április 11-én a Magvető sok-sok ajándékkönyvét hazaviszi! De eredmény-hirdetés előtt varázslatos meseolvasás és egy beszélgetés is vár még rád.

A képeidet néhány napig bárki megtekintheti a Marcziban, de ha valaki véletlenül lemarad, megnézheti majd a prae.hu gyerekrovatában vagy a Magvető honlapján (www.magveto.hu).

Készen állsz? Kalandra fel!

 

Darvasi László: Pálcika, ha elindul

Akkor aztán zsupsz!

„Egyetlen pálcika is lehet hős!” Így szól Süni Vitéz jóslata, de igaza lesz-e vajon?

Mi történik egy pálcikával, ha elindul? Hova jut? Kikkel találkozik? Pálcikának sok rokona, barátja van: a ropi, a kötőtű, a fogpiszkáló vagy a szívószál bár mind hasonlók Pálcikához, de Pálcika csak egy van. Neki viszont számtalan mesélnivalója akad Daru Dénesről, Gyuszi Nyusziról, a Szalonna Rablókról vagy éppen a rettenetes Fűrész úrról.

Darvasi László meséiben Pálcika újra és újra útnak indul, hogy megismerje a világot, de a világ is megismeri őt. A nagysikerű Trapiti meseregények után Darvasi László Pálcika-történeteivel most az egész család megtudhatja: milyen Pálcika szerint a világ.

 

Űrutazás 

Tudja valaki, ki volt az első pálcika űrhajós?

Hát persze, hogy Pálcika!

Történt pedig, hogy egy dagi léggömbhöz kötötték, aztán Rosszaság Józsika kezébe adták. Rosszaság Józsika büszke volt, mint egy marcipánhuszár, jól kidüllesztette a mellét a pálcikás léggömbje miatt. De egy óvatlan pillanatban elengedte, és a léggömb elszállt Pálcikával. Juj, de csodás volt a röpülés, a szálldogálás. Szállt a léggömb fölfelé, az égbe. Picik lettek a házak, az emberek, a balatoni hajók és a lángossütő bódéja! Zelóta Hápi fogta a fejét, ott repült mellettük. Ugyan miért aggódik a kiskacsa? A léggömb csak szállt egyre följebb és följebb. Már alig látszott a világ. A bárányfelhők gúnyosan méregették őket.

–  Kedves léggömb, most már ereszkedjünk vissza, szerintem túl magasra szállunk! Baj lesz ebből – kérlelte a társát Pálcika. De a léggömb nem törődött vele, csak szállt fölfelé. Nem használt a szép szó, nem használt semmiféle pálcikás könyörgés. Na, és mi történt? Bizony kidurrant a dölyfös léggömb őkelme.

Dirr-durr, bumm, ssssssss!

Máris zuhanni kezdtek. Pálcika úgy megrémült, hogy összevissza kalimpált a szíve. Jaj, kettétörik, ha leesnek! A léggömb meg már menthetetlen.

Pálcika éppen a léggömbárus pultjára hullt vissza. Az uraság boldogan fölkiáltott, és azon nyomban egy másik léggömbre akarta kötözgetni. De ezt már Pálcika nem hagyta. Elfutott, mint Gyuszi Nyuszi a vadász elől. Egy életre elege volt az űrhajózásból! 

 

A nyertesek az alábbi 8 könyvből álló könyvcsomagot vihetik haza:

Darvasi László: Pálcika, ha elindul – Akkor aztán zsupsz!
Darvasi László: Trapiti
Anna Gavalda: 35 kiló remény
Lakatos István: Dobozváros
Parti Nagy Lajos: A pecsenyehattyú és más mesék
Szabó T. Anna– Tóth Krisztina–Varró Dániel :  Kerge ABC
Tóth Krisztina: Állatságok
Varró Dániel: Túl a Maszat-hegyen

 

A 2022-es Petri-díjas kötet
,,Egész úton azt nézed, / mi mindent hagytál magad mögött" - szólítja meg az Utószezon című vers beszélője Rékai Anett első kötetének olvasóját is. Mintha az elszakadás és a felszabadulás...
Magzatpróza a szülésről és a születésről
Mit jelent életet adni, és mit jelent a világra jönni? Kiss Noémi különleges könyve magzatpróza. Az elbeszélések, monológok, jegyzetek és töprengések ritmikus sorozata a szülés-születés...
Fordította: Scholz László
García Márquez eddig sosem publikált kisregénye
Gabriel García Márquez sosem publikált kisregénye a világpremierrel egy időben jelenik meg magyarul Scholz László fordításában. Az öt rövid történet egy Ana Magdalena nevű asszonyról szól,...
Fordította: Szávai János
Két rendhagyó szerelem története
Kötetünk a Nobel-díjas író két kisregényét tartalmazza, amelyeket harminc év választ el egymástól. Mindkettő egy-egy szerelem története: Az Egyszerű szenvedély narrátora az ötvenegy...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Támogatók ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ