Pándi Pál - Teherpróba - Egy irodalompolitikus pályájának kritikus pontjai
Megjelenés ideje: 2022-04-20
ISBN: 9789631435450
640 oldal
Ára: 6999 Ft
E-könyvben is
Teherpróba - Egy irodalompolitikus pályájának kritikus pontjai
Egy kultúrpolitikus rejtett arcai
A tekintélyes és népszerű, ugyanakkor sokak által bírált, olykor ,,rettegett" irodalomtörténész, Pándi Pál életútjának és munkásságának homályban maradt szakaszairól, elágazásairól ad izgalmas áttekintést a Teherpróba.
Pándi irodalomtörténészi, tanári és szerkesztői tevékenysége az 1950-es évektől kezdve közismert volt. Vitatkozó alkata, markáns irodalompolitikai szerepvállalása és nem egy tudományos munkája erősen megosztotta a szakmai és az informális nyilvánosságot - annál is inkább, mivel meghatározó szerepet játszott a Kádár-korszak művelődéspolitikájának alakításában és képviseletében. A gyűjtemény az életmű homályban maradt, nemegyszer önkéntesen tabusított korszakdokumentumaiból ad válogatást, így egyfajta kor-, irodalom- és mentalitástörténeti tükröt tart a XX. század második feléből a XXI. század olvasóinak.
A kötet különlegessége, hogy először lát benne napvilágot Pándi 18 évesen írt naplója a strasshofi deportálás és kényszermunka időszakából, valamint itt olvashatjuk először Aczél Györggyel folytatott levelezését az Aczél-hagyaték zárolt anyagából.
A kötetet Kardos András esztéta, irodalomkritikus szerkesztette.

SAJTÓ

Megfejtésre várva. Friss Róbert, Népszava.hu, 2022. 04. 25.

Viharfelhő a láthatár peremén. Balogh Ernő, Könyvterasz.hu, 2022. 05. 16.

Kegyetlen, őszinte számvetés. D. Magyari Imre, Olvassbele.com, 2022. 06. 17.

A kultúrpolitikus jelleme. Radnóti Sándor, Litera.hu, 2022. 06. 18.

A hatalom szorongása. Weiss János, Es.hu, 2022. 07. 29.

Elvtársi üdvözlettel. Hermann Veronika, Es.hu, 2022. 07. 29.

A vakhit börtönében
A dolgos és szabadságára büszke Münster városában az 1530-as évek elején egyre nagyobb lett a felekezeti feszültség. Előbb a katolikusok és a lutheránusok álltak szemben egymással, később...
Fordította: A. Dobos Éva
Egy személyes évkönyv fináléja
A Nyárral zárul Karl Ove Knausgard személyes enciklopédiája, amelyet lányának, Annénak írt, és amelyben nemcsak a világot mutatja meg neki, hanem saját magát. Mi jut eszébe egy nyári délutánról?...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ