Grecsó-vidék. Az emlékezet rései (168 Óra Online)
(kiadvány: Jelmezbál)

Krimit írt. A Jelmezbál – családregény bűnesettel. Nemcsak lelepleződik egy régi gyilkosság, hanem a múlt más bűnei is feltárulnak. Morális vétségek. Ellopott életek. Csalások, hazugságok, gyalázatok. Megbocsáthatatlan tévedések. Szereptévesztések. Grecsó Krisztián könyvének egyes fejezetei külön-külön is teljes sorstörténetek, amelyek végül egymásba fonódnak. Az író szerint a bűnök sosem fedhetők el. De arról is beszél: barátja, Darvasi László volt a könyv szerkesztője, s miatta újraírta a regényét.

 

– Talán tudja: Parti Nagy Lajos is szerkeszti Závada Pál kéziratait. Vagy Parti Nagy írásait Závada?

– Irodalmi barátpárosoknál gyakori az előolvasás. Bartis Attila és Kemény István is véleményezik egymás szövegeit. Kíméletlenek az írók az írókkal. Velem is kegyetlenül bánt Darvasi Laci.

– De nem ment rá a barátságuk?

– Még csak meg sem ingott. Pedig a könyv első verzióját kivégezte Laci. Legyilkolta egy filctollal.

– Újraíratta önnel?

– Újra kellett gondolnom az egészet. Amiért hálás vagyok neki. Dávid Anna, a Magvető Kiadó főszerkesztője, aki olvasta a regényvariációkat, fel is hívta Lacit, árulja el, mit mondott nekem, mert abból sokat tanulhatna, hogyan kell beszélni a szerzőkkel.

– És mit mondott önnek Darvasi?

– Hogy ennek a könyvnek fontosnak kell lennie a pályámon.

– Megmagyarázta ezt?

– Meg. A Mellettem elférsz sikeres volt, beemelt egy másik írócsapatba, a Megyek utánad inkább könnyedebb lett, ami persze természetes, az összegző művek nem ipari gyártósoron készülnek. De most nem adhatok ki a kezemből léha regényt. Nem engedhetem meg magamnak, hogy ne legyen hibátlan. Aztán még fél évig dolgoztam rajta – voltaképpen egy új köteten.

– Egyszer Darvasi felvetette nekem a „Viharsarok-szindrómát”. Hogy mennyi írót adott a délkeleti perem. Ön is onnan jött, de Cserna-Szabó András, Závada, Kiss Ottó, Szilasi László ugyancsak. Meg Darvasi is, aki szerint tán annak a lehetetlen vidéknek a képzeletbeli leküzdése nyithatta meg az írói világokat.

– Lehet, igen. Azt is Darvasi Laci vette észre: mintha ennek a vidéknek csak azon részei léteznének, utcái, házai, viszonyai, sírásai, örömei, amelyeket valamelyikünk már megírt. Mindenesetre különös, hogy Békéscsabát eddig senki sem nevezte nevén a könyveiben. Sem Závada, sem Szilasi, Krasznahorkai sem. Úgyhogy én most szándékosan nem kereszteltem át a bőségében is udvariasan falusias várost, nálam Békéscsaba, és kész. Miközben én mégiscsak szegvári vagyok, zárt, konok katolikus közösségből jövök.

– Mindig vissza is tér ide. Mintha ugyanazt az egy regényt írná – különféle változatokban.

[...]

A válasz és a teljes cikk itt olvasható »

Forrás: Karácsony Ágnes, 168ora.hu, 2016. ápr. 16.

2016-04-16 13:20:53
Székely Szabolcs verseskötete az érett férfikorról szól pátosz nélkül, de nem illúzióktól mentesen. Haragudhat-e egymásra férj és feleség, ha közben fél szemmel a gyerekre kell figyelni?...
Vida Kamilla első verseskönyve friss és fanyar olvasmány. A fiatal költők nemzedékének egyik legizgalmasabb hangja a személyes és a közösségi megszólalások lehetőségeit keresi vitriolos...
Fehér Béla fergeteges regényében a jelen és a múlt, a hétköznapi és a különleges, a valóságos és a természetfeletti szférák gabalyodnak össze.
A vastavai Sárga Pipacs vendégfogadó...
Schein Gábor új könyve igazi fantasztikus olvasmány. A verses regény azzal a káprázatos ötlettel játszik el, hogy miképpen írható meg Európa és a nyugati civilizáció históriája, ha annak...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ