Kun Árpád: Arról akartam írni, hogy milyen kivételezett állapotban lenni (Litera)
(kiadvány: Takarító férfi)

Valahogy mindig arról van szó, milyen nyomorult az ember, de arról nincs szó, hogy minden perc, amit túléltél, az egy hatalmas kivétel. De ez a szerencse kötelezettséget is ró rád, hogy bazmeg, akkor már legyél boldog! – Kun Árpáddal könyvhétre megjelent Takarító férfi című regényéről Szekeres Dóra beszélgetett.

Bár a regény hangsúlyozottan különálló alkotás, mégis tematikusan összekapcsolódik a két előző könyveddel, a Boldog Északkal és a Már megint hazavárunkkal, nevezed is őket egyfajta Északi Trilógiának. Mi az, ami összeköti őket és mi az, amelyben elkülönül tőlük?

Először folytatást szerettem volna írni a Már megint hazavárunkhoz, nem akartam elbúcsúzni a szereplőimtől, de aztán rájöttem, hogy mégsem akarom, csak a kezdőlökést adta meg az ötlet a munkához. Szerettem volna egy teljesen fikciós művet írni, amelynek egyes elemei visszaköszönnek az előző könyvekben megismert szereplőkhöz.

Például velünk van az előzőleg megismert elbeszélő és családja is, aminek én azért is örültem, mert szerintem egy rendkívül jól működő gárda ők. Ritka a magyar irodalomban az a fajta apai elbeszélői karakter, mint a tiéd. Vannak, akik Knausgaardhoz hasonlítják, de a te könyved teljes fikció, mégis abban hasonlít, hogy ez az apa is nagy betekintést enged abba, hogyan működik egy kisgyerekes család, mit él át egy kisgyerekes apa, aki nagyon is jelen van a gyerekei életében.

[…] A válasz és a teljes cikk itt olvasható »

Forrás: Szekeres Dóra, Litera.hu, 2022. 06. 17.

2022-06-17 16:26:12
Egy év legjobb versei
A nagy múltú antológia az elmúlt egy év folyóiratterméséből válogatja ki a legszebb verseket.
Egy év legjobb novellái
A nagy múltú antológia az elmúlt egy év folyóiratterméséből válogatja ki a legszebb novellákat.
Regény az eszmélés pillanatáról
Egy baljóslatú kor baljóslatú városában akad egymásra a történész Giselle, az Új Egyetem docense és dr. Kreutzer pszichiáter, országosan ismert szegénységügyi szaktekintély. A tavaszi...
Álom és valóság a boldog Északon
Medárdus, a takarító férfi a boldog Északon él feleségével és három gyerekével, a negyediket várva. A dolgos és zsúfolt hétköznapok akkor billennek ki először a helyükből, amikor Medárdus...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ