Lejárt lemezek (Revizoronline.com)
(kiadvány: Vernon Subutex 1-3.)

Mi a szabadság a 21. században? Létezik-e egyáltalán, és ha igen, milyen úton érhető el? Megőrizheti az ember a szubjektumát, vagy már nem több, mint humán erőforrás? Efféle kérdéseket feszeget Virginie Despentes meglehetősen kocsmaszagú regénye, a Vernon Subutex. MATUZ BENCE RECENZIÓJA.

A történet a címmel azonos nevű volt lemezboltos elnincstelenedéséről és ezzel párhuzamos „felszabadulásáról” szól, majd végleges kiábrándultságban végződik. Hogyan ábrándul ki Subutex, és hogyan rímel a letargiája korunk piacpárti mantrájára, mely szerint az ideológiák kora lejárt?

Vernon kálváriáját a 2010-es évek francia társadalma keretezi. Bár a cselekmény, a karakterek és azok frusztrációi szorosan kapcsolódnak a francia viszonyokhoz, annak is a párizsi miliőjéhez, a feltáruló feszültségek java sokat mondhat bármely modern társadalomban élő embernek. Miben állnak ezek a viszonyok? Felgyorsult technológiai fejlődés, különösen a telekommunikáció terén, megspékelve a kezelhetetlen információmennyiséggel, elmagányosodással, burjánzó bürokráciával és kérlelhetetlen munkaerőpiaccal. Nem csoda tehát, ha Vernon lemezboltja az internet megjelenése után nem sokkal csődbe megy, és megindul a negyvenes éveiben járó főhős lassú lecsúszása. A szégyenérzet megakadályozza abban is, hogy régi ismerőseitől szállást kérve felvilágosítsa őket kilakoltatásáról, így csak ideiglenesen marad náluk, majd végleg utcára kerül. Virginie Despentes regénye, a Vernon Subutex egészen eddig félelmetesen realisztikus.

[…]

A teljes cikk itt olvasható »

Forrás: Matuz Bence, Revizoronline.com, 2023. 03. 12. 

 

2023-03-12 11:27:57
Az elmúlt év legszebb novellái
A hagyományokhoz hűen a Körkép 2023 is az előző esztendőben megjelent magyar nyelvű elbeszélésekből, rövidprózákból tallóz.
Az elmúlt év legszebb versei
A nagy múltú antológia idén is az elmúlt év folyóiratterméséből válogatja ki a legfontosabb verspublikációkat.
Az AKIK MÁR NEM LESZÜNK SOSEM szerzőjének új regénye
Egy kelet-magyarországi kisvárosban egyszer csak ledobják a fák tavaszi leveleiket. Mi történhetett: természeti katasztrófa vagy emberi mulasztás? Hogyan lehet tovább élni a hétköznapokat...
Új történetek napjainkról
Talányos történetek. Tóth Krisztina új kötete az elmúlt években született elbeszéléseit és tárcanovelláit tartalmazza - egy repülő légörvénybe kerül, egy idős asszony a gyógytornásznál...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Támogatók ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ