Felocsúdni csendben (Élet és Irodalom)
(kiadvány: Nincs véna)

Vados kiválasztott mottói és idézetei izgalmas, gondolatébresztő keretet adnak a kötetnek. Ezek közül kiemelkedik a görög mitológia, kiváltképpen Prométheusz állandó jelenléte, illetve a történetével kapcsolatos erkölcsi dilemmák. A görög mitológia alakjainak, vagy éppen idézeteinek folyamatos visszaköszönése valahol a lecsupaszított embert és annak örökérvényű hibáit, botlásait jelenítheti meg.

Az emberi kapcsolatok folyamatos változása adja fő témáját Vados Anna első verseskötetének. A Petri-díjas szerző kötete olyan traumalírát idézhet fel az olvasóban, amelyben a lírai én egyfajta kívülállóként, megfigyelőként van jelen. A megfigyelés jellege egyszerre lelassult és dinamikus, pontosan ez a kettősség teszi izgalmassá a kötetet. A versek tematikája sokszínű, mégis mintha összekapcsolódni látszanának. A bezártság, a magány, az elengedés, a tehetetlenség érzete, az addikciók, az emberi kapcsolatok hullámvasútszerű megjelenítése visszatérő motívumok. A szigorúan megkomponált kötetben a versek egymás után sokszor ugyanazt a témát, akár szereplőt részletesebben kibontják, így a művek egymással is párbeszédben állnak. Összesen 41 hosszú és rövid verset olvashatunk, ezek építik fel azt az utalásrendszert, amely nemcsak hogy végigköveti az egész kötetet és kapcsolatot implikál a művek között, hanem lüktetése adja a kötet bázisrendszerét. Az egysoros alkotások nem mindig tudnak érdemben hozzáadni a diskurzushoz, azonban a hosszabb versek kiemelkedő színvonalúak. Játékos ritmust ad a kötetnek a nagyon rövid terjedelmű és a hosszabb versek váltakozása. A versek nyelvezete nyers, sokszor tőmondatokkal dolgozik, amelyek visszaadják ezt az érzékeny, azonban mégis tárgyilagos megfigyelői létet.

[…]

A teljes cikk itt olvasható »


Forrás: Mohácsi Orsolya Anna, Es.hu, 2023. 03. 31.
 

2023-03-31 10:37:20
Az elmúlt év legszebb novellái
A hagyományokhoz hűen a Körkép 2023 is az előző esztendőben megjelent magyar nyelvű elbeszélésekből, rövidprózákból tallóz.
Az elmúlt év legszebb versei
A nagy múltú antológia idén is az elmúlt év folyóiratterméséből válogatja ki a legfontosabb verspublikációkat.
Az AKIK MÁR NEM LESZÜNK SOSEM szerzőjének új regénye
Egy kelet-magyarországi kisvárosban egyszer csak ledobják a fák tavaszi leveleiket. Mi történhetett: természeti katasztrófa vagy emberi mulasztás? Hogyan lehet tovább élni a hétköznapokat...
Új történetek napjainkról
Talányos történetek. Tóth Krisztina új kötete az elmúlt években született elbeszéléseit és tárcanovelláit tartalmazza - egy repülő légörvénybe kerül, egy idős asszony a gyógytornásznál...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Támogatók ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ