Kellerwessel Klaus: Hogy lehet olyan helyzetet teremteni, ahol az ember őszintévé válhat? (Litera.hu)

A Magvető Időmérték sorozatában megjelent Hátam mögött a hulló porcelán Kellerwessel Klaus második kötete. A szerzővel az új kötetről, más szerzők általi inspirálódásról, valamint arról beszélgettünk, hogyan alkalmazható a mesterséges intelligencia az irodalomban. – Maczák Orsolya Rita interjúja.

2021-ben jelent meg első önálló köteted, A 77 fejű herceg éneke, amelyről Závada Péter így ír a fülszöveg ajánlójában: „Egyszerre visszhangzik mondataiban Szophoklész, Büchner, Genet, Lorca és Brecht, hogy egy kaotikus, mégis értelemmel teli kórussá álljanak össze. És a hagyománytörténettel tökéletesen tisztában van. […] Úgy izzik benne az empátia, mint egy kohó, és ezzel a hővel öblösíti, formálja költői, drámaírói nyelvét egészen egyedivé és reményeink szerint maradandóvá.” Az új kötetben, a Hátam mögött a hulló porcelánban érzel ehhez képest érdeklődésedet és lírai hangodat érintő változást?

Az új kötet nagyon sok év termése, még az előző kötet előtti időszakokat is felöleli. Nehéz ezért a kettő között figyelmi fókuszváltást megfogni, mert ilyen szintű, tudatos koncepció nem volt a fejemben a megírás közben. Értek persze jelentős irodalmi hatások, amelyek nyomot hagytak bennem, de inkább a kötet lezárása óta érzek magamban olyan változásokat, amiket lehet határként, egy új korszakot jelző érdeklődésbeli elmozdulásként jellemezni. Jelenleg új dolgok is foglalkoztatnak, pl. feltárni, hogyan alkalmazható a mesterséges intelligencia az irodalomban. Nagy hatással volt rám ifjabb Sebő Ferenc mesterséges intelligencia (MI) által, a Beckett-összes betáplálásával írt darabja, a Menekülés Godot elől.

Ha nincs is a könyv mögött tudatos koncepció, mégis külön ciklusokba rendeződik – ennek felépítése hogyan alakult ki?

[…]

A válasz és a teljes cikk itt olvasható »

Forrás: Maczák Orsolya Rita, Litera.hu, 2023. 04. 20.
 

 

 

2023-04-20 14:10:37
Az elmúlt év legszebb novellái
A hagyományokhoz hűen a Körkép 2023 is az előző esztendőben megjelent magyar nyelvű elbeszélésekből, rövidprózákból tallóz.
Az elmúlt év legszebb versei
A nagy múltú antológia idén is az elmúlt év folyóiratterméséből válogatja ki a legfontosabb verspublikációkat.
Az AKIK MÁR NEM LESZÜNK SOSEM szerzőjének új regénye
Egy kelet-magyarországi kisvárosban egyszer csak ledobják a fák tavaszi leveleiket. Mi történhetett: természeti katasztrófa vagy emberi mulasztás? Hogyan lehet tovább élni a hétköznapokat...
Új történetek napjainkról
Talányos történetek. Tóth Krisztina új kötete az elmúlt években született elbeszéléseit és tárcanovelláit tartalmazza - egy repülő légörvénybe kerül, egy idős asszony a gyógytornásznál...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Támogatók ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ