Már csak kétféle ember maradt: a megszállottak és a halálra rémültek (Telex.hu)
(kiadvány: Az idők jelei)

Münster egyike a Rajna völgyében sorakozó tüchtig német városkáknak, a világháborúk által nagyrészt megkímélt középkori városmaggal és letűnt tekintélyét sugárzó katedrálisokkal. A 7. századi németalföldi mártírnak, Lambertnek szentelt katedrális igen egyedi látványelemekkel büszkélkedhet: tornyáról már csaknem ötszáz éve három vasketrec csüng, amelyben ötven éven keresztül emberi csontvázak is árválkodtak, hogy Münster lakóit emlékeztessék a város legbizarrabb, egyben világtörténelmileg legjelentősebb epizódjára: a fundamentalista-apokalipszisváró anabaptista szekta másfél évig tartó rémuralmára és a szörnyűségesen megkínzott főkolomposok sorsára.

Rakovszky Zsuzsa tavaly megjelent regényében, Az idők jeleiben arra vállalkozott, hogy a történelmi csontvázakra narratív szövetet pakolva, személyes visszaemlékezéssé formálva mesélje el az 1534-ben kezdődött szektauralmat.

[…] A teljes cikk itt olvasható »

Forrás: Tóth Gergely, Telex.hu, 2023. 04. 261.

2023-04-26 11:43:21
Az elmúlt év legszebb novellái
A hagyományokhoz hűen a Körkép 2023 is az előző esztendőben megjelent magyar nyelvű elbeszélésekből, rövidprózákból tallóz.
Az elmúlt év legszebb versei
A nagy múltú antológia idén is az elmúlt év folyóiratterméséből válogatja ki a legfontosabb verspublikációkat.
Az AKIK MÁR NEM LESZÜNK SOSEM szerzőjének új regénye
Egy kelet-magyarországi kisvárosban egyszer csak ledobják a fák tavaszi leveleiket. Mi történhetett: természeti katasztrófa vagy emberi mulasztás? Hogyan lehet tovább élni a hétköznapokat...
Új történetek napjainkról
Talányos történetek. Tóth Krisztina új kötete az elmúlt években született elbeszéléseit és tárcanovelláit tartalmazza - egy repülő légörvénybe kerül, egy idős asszony a gyógytornásznál...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Támogatók ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ