„A végesből a végtelenbe térsz” (Nepszava.hu)
(kiadvány: A megfelelő nap)

A februárban 80. életévét betöltő Oravecz Imre tiszteletére újra a polcokra került a költő-író eredetileg 2002-ben megjelent, A megfelelő nap című verseskötetének átdolgozott, javított kiadása.

Ez a verseskötet először 2002-ben jelent meg a Jelenkornál, most pedig – javított, átdolgozott formában – a Magvetőnél. Az életműkiadás részeként, de egyszersmind ezzel is ünnepelve a szerző nyolcvanadik születésnapját.

Az időzítés – jó döntés volt. Szemléletesen mutatja ugyanis, hogy az Oravecz-líra az utóbbi évtizedekben, mondhatni, klasszicizálódott, azaz megannyi állandósult karakterjegyet mutat. Így a múlt század végén született művek – élményvilágukat, a lírai én mentalitását, a vershelyzeteket tekintve – akár ma is keletkezhettek volna. Jellemző ugyanis, hogy például a kötetnyitó alkotásban, az Ötvenötödik télben, mely már a címével hangsúlyozza az idő múlását, a reggeli rutin teendők végletekig egyszerűsített felsorolása – „Az ember felkel, felöltözik, / fát hoz be, / tüzet rak”, majd munkához lát – a zárlatban hirtelen létfilozófiai távlatokat kap: „nem sietteti, / de nem is késlelteti a halált”.

[…] A teljes cikk itt olvasható »

Forrás: Balogh Ernő, Nepszava.hu, 2023. 04. 22.

2023-04-22 11:59:41
Az elmúlt év legszebb novellái
A hagyományokhoz hűen a Körkép 2023 is az előző esztendőben megjelent magyar nyelvű elbeszélésekből, rövidprózákból tallóz.
Az elmúlt év legszebb versei
A nagy múltú antológia idén is az elmúlt év folyóiratterméséből válogatja ki a legfontosabb verspublikációkat.
Az AKIK MÁR NEM LESZÜNK SOSEM szerzőjének új regénye
Egy kelet-magyarországi kisvárosban egyszer csak ledobják a fák tavaszi leveleiket. Mi történhetett: természeti katasztrófa vagy emberi mulasztás? Hogyan lehet tovább élni a hétköznapokat...
Új történetek napjainkról
Talányos történetek. Tóth Krisztina új kötete az elmúlt években született elbeszéléseit és tárcanovelláit tartalmazza - egy repülő légörvénybe kerül, egy idős asszony a gyógytornásznál...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Támogatók ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ