Ráolvasás, szellemidézés - Szőcs Petrával A gonosz falu legszebb lakóiról (Népszava)

Szőcs Petra költő, filmrendező vehette át május 6-án a Hazai Attila Irodalmi Díjat, amit az irodalmi tevékenységük során kísérletező és a társművészetekre nyitott alkotók kaphatnak meg. A Cannes-i Filmfesztivál jelölése mellett számos filmes és irodalmi díjat elnyert szerzővel film és költészet viszonyáról, valamint legutóbb megjelent A gonosz falu legszebb lakói című verseskötetéről és a „monasztikus szigetvilág” lakóiról beszélgettünk.

Ennyi film és a két verseskötet után hogy látja az irodalom és a filmezés kapcsolatát a személyes életében? Hogyan, miben hat vissza a költészetére a filmművészet?

Már nem bánom, ha a verseim néha filmszerűek, és fordítva. Eleinte kínosan ügyeltem rá, hogy ez a két terület véletlenül se érintkezzék, ne befolyásolja az olvasást annak tudata, hogy az írója filmes is, és ne a filmszerűség felől kezdjék el értelmezni a verseket, hiszen ez részletkérdés. A gonosz falu…-ban már „filmes” versek is szerepelnek, mert az elmúlt kilenc évben több filmet is forgattam, és erről, vagyis főként a filmkészítésről (is) tudtam írni. Ez főleg praktikus problémaként érdekelt: a folyamat hervasztó hétköznapisága jól használható közegként vagy lírai témaként. De nemcsak mint téma volt adott a filmezés, hanem talán a látásmód is filmesnek mondható, ez főleg a vágásban, azaz szerkesztésben nyilvánult meg.

A gonosz falu…-ban már „filmes” versek is szerepelnek, mert az elmúlt kilenc évben több filmet is forgattam, és erről, vagyis főként a filmkészítésről (is) tudtam írni.

Azért is érdekelt ez, mert érdekes módon az új kötetében található Az áthaladó című „vers” valójában egy fénykép. Ennek a fényképnek mi a története? Volt esetleg olyan fázis, amikor még több fényképet szeretett volna a kötetbe rendezni?

[…]

A válasz és a teljes cikk itt olvasható »

Forrás: Gaborják Ádám, Nepszava.hu, 2023. 05. 14. 

 

 

2023-05-14 09:39:40
Mítosz a 20. századról
Darvasi László monumentális nagyregénye 1908-tól 1957-ig vezet végig a magyar történelmen. A vidéki kastély grófja felesége halála után valószerűtlen építkezésbe fog: egy elpusztíthatatlan...
A nagy múltú antológia idén is az elmúlt év folyóiratterméséből válogatja ki a legfontosabb verspublikációkat.
Mítosz a 20. századról
Darvasi László monumentális nagyregénye 1908-tól 1957-ig vezet végig a magyar történelmen. A vidéki kastély grófja felesége halála után valószerűtlen építkezésbe fog: egy elpusztíthatatlan...
Új versek, régi témák
Nádasdy Ádám versei az emberélet útjának felén túlról szólnak. Az utazás folyamatos: billegünk a csónakban, kanyarodunk a teherautóval, viháncolunk a kertben, vagy éppen hátsó lépcsőkön...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Támogatók ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ