Elhunyt Gabriel García Márquez
A Száz év magány óta másképp kezdünk el könyveket olvasni, hiszen épp Márquez emlegette sok helyütt, hogy az első mondat milyen fontos. Néhány könyvének zseniális felütésével emlékezünk a tegnap elhunyt kolumbiai íróra.

„Hosszú évekkel később, a kivégzőosztag előtt, Aureliano Buendía ezredesnek eszébe jutott az a régi délután, mikor az apja elvitte jégnézőbe.”
Száz év magány

„Ez történt most is: ha keserűmandula-illatot érzett, mindig az üldözött szerelmek sorsára gondolt.”
Szerelem a kolera idején

„Egy szürke kutya, homlokán fehér folttal, december első vasárnapjának reggelén átrohant a piac sikátorain, fellökött néhány lacipecsenyés pultot meg az indiánok áruval megrakott asztalait, valamint egy-két lottóárus ponyvasátrát, és közben megharapott négy embert, akik az útjába kerültek.”
A szerelemről és más démonokról

„Azon a napon, amikor megölték, Santiago Nasar reggel fél hatkor kelt fel, hogy ott legyen, amikor a püspök hajója befut a kikötőbe.”
Egy előre bejelentett gyilkosság krónikája

„A hét végén a dögkeselyűk ellepték az elnöki palota erkélyeit, csőrükkel letépdesték az ablakokról a dróthálót, és felbolygatták szárnyukkal a bent rekedt időt, hétfőn hajnalban pedig végre egy nagy halottról szálló, rothadó nagysággal terhes, langymeleg szellőre ébredt évszázados kábulatából a város.”
A pátriárka alkonya

„Az ezredes kinyitotta a kávésdobozt, és látta, hogy csak egykanálnyi van benne.”
Az ezredes úrnak nincs, aki írjon

„Ángel atya szertartásosan feltápászkodott”
Baljós óra

Hű szolgája, José Palacios a kádban talált rá; úgy lebegett a gyógyfüves vízben meztelenül, nyitott szemmel, mintha megfulladt volna.”
A tábornok útvesztője

„Mielőtt beült a kocsiba, hátranézett, hogy nem figyeli-e valaki.”
Egy emberrablás története

„Egy padon ült a néptelen park elsárgult falevelei alatt, két kézzel támaszkodva rá a sétabot ezüst fogantyújára, nézte a piszkos fehér hattyúkat, és a halálra gondolt.”
Tizenkét vándor novella

„Mintha egy förgeteg vette volna be magát a falu szívébe, egyszer csak betoppant a banántársaság, s nyomában a söpredék.”
Söpredék

„Anyám megkért rá, hogy menjek el vele eladni a házat.”
Azért élek, hogy elmeséljem az életemet

„A kilencvenedik születésnapom évében azt az ajándékot találtam ki magamnak, hogy egy szűz kamaszlánnyal töltök egy szenvedélyes éjszakát.”
Bánatos kurváim emlékezete

Meglepő versek az emlékezésről
Emlékek és álmok elevenednek meg és keverednek össze Krusovszky Dénes verseiben. Hogyan mesélhetjük el az önéletrajzunkat egy olyan korban, amikor a személyes történeteink határai feloldódnak...
Maléter Pál özvegyének küzdelmes élete
A kötet elbeszélője és egyben főhőse Gyenes Judith: az 56-os mártír, Maléter Pál özvegye. A gyerekkori emlékek, a jómódú család mindennapi élete, majd a háborús évek megidézése után...
Fordította: Kúnos László
A halhatatlanság ára
Hajnalcsillag-sorozatának második kötetében Karl Ove Knausgard ezúttal két szereplőre összpontosít. A regény első fele 1986-ban, a csernobili atomkatasztrófa évében játszódik, és egy Syvert...
Új, mai versek
Háborúban hallgatnak a múzsák? Erdős Virág verseiben nem hallgatnak, hanem ordítanak. Ebben a költészetben nem válik szét a közélet és a magánélet, és a megfogalmazás sem lehet győztes...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Támogatók ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ