Kopasztástól kávéfánkig – Kner Piroska százéves szakácskönyve és az Árnyékporocska (Chili & Vanília)
(kiadvány: Árnyékporocska - Kner Piroska élete és receptjei)
“Akárki is volt, ha ez a jótét házaspár nem találja meg, mert vagy beázik, vagy megeszik az egerek, amiért innen is köszönetet mondok, s azután újabb hosszú esztendők múltán nem kerül haza Gyomára, úgy engem sehol se nyomtatnak ki többé, mintha nem is lettem volna, árnyékporocska.” (Parti Nagy Lajos: Árnyékporocska – emlékmondatok Kner Piroska életéből) Kner Piroska 1915-ös receptgyűjteményébe először akkor szerettem bele, amikor tavaly egy márciusi éjjelen elektronikusan megérkezett a kézirat, amelyről a gyomaendrődi Kner nyomda tulajdonosa véleményt kért tőlem. Rajongok a régi szakácskönyvekért, így természetesen azonnal fel is faltam, és rögtön megállapítottam, hogy precízen megírt könyvről van szó, az összes recept maximálisan érthető és működőképes. Jók a mennyiségek, kiválóak a leírások, főző ember számára ezek alapján bármelyik étel simán elkészíthető. Egyértelműen átjön, hogy Kner Piroska nagyszerű, hozzáértő és tapasztalt szakácsnő volt, aki nagyon jó, biztos alapokon is nyugvó, polgári konyhát vitt. Rendkívül választékosan írt, a receptek többségében akad valamilyen plusz tipp, vagy személyes kiegészítés, érződik, hogy valóban azzal a céllal írta a recepteket, hogy azt háziasszonyok használni tudják. A könyvben szereplő receptekből gazdagon tud ma is ötleteket mazsolázni bárki, aki szeret és tud főzni. Ha pedig az ember veszi a fáradtságot, és valóban elolvassa a leírásokat, akkor újszerű és szerethető ételekkel is tudja bővíteni a repertoárját. Piroska minden bizonnyal szeretett sütni és tésztákkal foglalkozni, a sütemények, tésztás ételek és torták között találtam a számomra legkedvesebb recepteket. […] 2021-12-17 11:23:47
|
|