Parti Nagy Lajos - Árnyékporocska - Kner Piroska élete és receptjei
Megjelenés ideje: 2021-11-15
ISBN: 9789631441338
480 oldal
Ára: 6499 Ft
E-könyvben is
Árnyékporocska - Kner Piroska élete és receptjei
Egy megkerült szakácskönyv és egy elfeledett élet
Kner Piroska a Gyomai Kner Nyomda alapítójának, Kner Izidornak volt a legfiatalabb húga. 1877-ben született Gyomán, élete nagyobb részében háziasszonyként élt Rákosligeten. 1915-ben, a kor divatjának megfelelően, ő is írt egy szakácskönyvet, ám hiába remélte, hogy a családi kiadónál megjelenik, valahogy mindig hátrébb sorolódott az ő könyve. Az első világháború és az azt követő válságos időszak aztán végképp elsodorta, hisz addigra a spórolós szakácskönyvek ideje jött el. Kner Piroska kézirata a rákosligeti ház padlására került sok más holmival együtt, míg évtizedekkel később a ház új tulajdonosa ráakadt. A gyomai Határ Győző Városi Könyvtár és a Magvető közös vállalkozásában most végre megjelenik az annak idején gondosan összeállított szakácskönyv, amely ma is tökéletesen használható, a levesektől vezet végig a desszertekig és a befőzésig. Hogy ,,igazságot szolgáltassunk" Kner Piroskának, Parti Nagy Lajos egy kísérő könyvben idézi meg élete fontosabb mozzanatait a családi levelezés és más dokumentumok alapján. Az ,,emlékmondatok" varázslatos bepillantást adnak az ismeretlenség homályából éppcsak kiemelkedő nőalak és családja, a nagy múltú nyomdász- és művészdinasztia küzdelmes sorsába.
A két könyvet Kner Antikva betűkből, Kozma Lajos díszítőelemeit felhasználva tervezte Pintér József, és a Gyomai Kner Nyomda nyomtatja, ahogy annak idején történhetett volna.

SAJTÓ

Parti Nagy Lajos: Diktatúrák cinikus reprintje a NER. Tölgyesi Gábor, Népszava.hu, 2021. 11. 20.

A tisztes ipar. Radnóti Sándor, Revizor Online, 2021. 12. 09.

Kopasztástól kávéfánkig – Kner Piroska százéves szakácskönyve és az Árnyékporocska. Mautner Zsófi, Chiliesvanilia.hu, 2021. 12. 17.

Írom ezt a könyvet és engem ír a könyv. Marton Éva, Revizoronline.com, 2021. 12. 17.

1953-ban született Szekszárdon. Napjaink egyik legzseniálisabb nyelvművésze. Versben, prózában, drámában egyaránt képes jelentőset alkotni.
Fordította: Scholz László
García Márquez eddig sosem publikált kisregénye
Gabriel García Márquez sosem publikált kisregénye a világpremierrel egy időben jelenik meg magyarul Scholz László fordításában. Az öt rövid történet egy Ana Magdalena nevű asszonyról szól,...
Fordította: Szávai János
Két rendhagyó szerelem története
Kötetünk a Nobel-díjas író két kisregényét tartalmazza, amelyeket harminc év választ el egymástól. Mindkettő egy-egy szerelem története: Az Egyszerű szenvedély narrátora az ötvenegy...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Támogatók ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ