Elhunyt Csiki László
Október 3-án több éves betegeskedés után elhunyt Csiki László költő, író. Az 1984 óta Magyarországon élő, erdélyi származású szerző a kortárs magyar irodalom jelentős alakja volt. Új regényének, az Ajakírnek okóber 1-jei bemutatóján már nem tudott jelen lenni.

Csiki László 1944-ben született Sepsiszentgyörgyön. A Babes-Bolyai Egyetem magyar-román szakán végzett. Dolgozott többek között a kolozsvári Kritérion Könyvkiadónál, az Utunk című irodalmi hetilap rovatvezetőjeként, a Magvető Könyvkiadó szerkesztőjeként, szerkesztette a Magyar Napló versrovatát, majd 1990-től a Budapest Filmstúdióban tevékenykedett dramaturgként.
 
Funkciókat vállalt a Magyar Írószövetség, a Magyar Alkotók Országos Szövetsége, a Magyar Pen Club és az Erdélyi Szövetség szervezeteknél.
 
Első, Esőt kaszáló című verseskötete 1968-ban jelent meg a Kritérion Kiadónál. Több mint 25 önálló kötete és számos műfordítása látott napvilágot. Megjelentek verses-, esszé-, dráma- és elbeszéléskötetei, regényei és meséi. Legismertebbek talán a Magánháború (elbeszélések, Szépirodalmi), Kísértethajók (versek, Magvető), Idegen tollaim (esszék, Szépirodalmi), Lépések, kopogások (versek, Jelenkor), A pusztulás gyönyöre (elbeszélések, Jelenkor), A jóslat (Történetek, Kortárs, 2005).
 
Legjelentősebb díjai: 1987-ben Füst Milán-jutalommal, 1990-ben József Attila-díjjal, 1997-ben Déry Tibor-jutalommal ismerték el munkásságát. Legutóbb, 2006-ban ő nyerte el a Salvatore Quasimodo-díjat.
 
Új regénye (Ajakír) egy illatszerügynök történetét beszéli el a "forradalom színjátékában".
 
Csiki Lászlót otthonában érte a halál. Október 5-én lenne 64 éves.

Forrás: litera

Egy év legjobb versei
A nagy múltú antológia az elmúlt egy év folyóiratterméséből válogatja ki a legszebb verseket.
Egy év legjobb novellái
A nagy múltú antológia az elmúlt egy év folyóiratterméséből válogatja ki a legszebb novellákat.
Regény az eszmélés pillanatáról
Egy baljóslatú kor baljóslatú városában akad egymásra a történész Giselle, az Új Egyetem docense és dr. Kreutzer pszichiáter, országosan ismert szegénységügyi szaktekintély. A tavaszi...
Álom és valóság a boldog Északon
Medárdus, a takarító férfi a boldog Északon él feleségével és három gyerekével, a negyediket várva. A dolgos és zsúfolt hétköznapok akkor billennek ki először a helyükből, amikor Medárdus...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ