A nézőtérrel szemben: Kiss Noémi
HATÁRTÉRKÉPEK A nézőtérrel szemben: Kiss Noémi Időpont: 2008. december 10. 18.00 Helyszín: Sirály, Galéria (Bp, VI., Király utca 50.) Beszélgetőtárs: Györe Gabriella


Első könyve a József Attila Kör Jak-füzetek sorozatában jelent meg 2003-ban. A Tájgyakorlatok esszéit a virtuálisan és valóságosan is sokat és kedvvel utazó író Trans című kötete 2006-ban követte a Magvető kiadónál − e könyvében Kiss Noémi határokon, nemeken és viszonyokon át kalauzolja olvasóját.

Irodalomtudományi doktorátust szerzett a Miskolci Egyetemen, doktori disszertációja Határhelyzetek. Paul Celan költészete címmel monográfia formájában is napvilágot látott az Anonymus Kiadónál 2003-ban. Ugyanebben az évben egy tanulmánykötete szerkesztésében is részt vett, Biczó Gáborral közösen jegyzik az Antropológia és irodalom című, a Csokonai Kiadó gondozásában megjelent könyvet.

Eddig két darabot írt: az elsőt a Dramaturgok Céhe adta közre a Nyílt Fórum Füzetekben, ez Trans című novellájának színpadra dolgozott, drámai változata. Második darabját a Bódis Krisztával és Eszenyi Enikővel való közös munkája hatására, Legénybúcsú címmel írta. A darab Beregsurányban játszódik, az ukrán-magyar határon. A dráma Eszenyi Enikő számára készült, remélhetőleg valamikor bemutatják a Vígszínházban.

Részlet a Panelek, Utazások Keleten című, tavasszal megjelenő könyvéből:

„Az itt következő történeteket évről-évre írtam, körülbelül öt év leforgása alatt. Kizárólag azért, mert nagyjából ennyiszer volt lehetőségem hosszabb utat tenni. Az egyes utazásokat az köti össze, hogy kivétel nélkül mind Kelet- és Közép-Európába vezet, tehát velünk szomszédos ország területére. Persze minden írásban ott a türelmetlenség: szerettem volna sokkal többet megtudni a helyekről, mint ami korábban eljutott hozzám. Az úti beszámolók többsége végül elég önkényesre sikerült: kizárólag arról írtam, ami felkeltette az érdeklődésemet, tehát csupa olyasmiről, amin azonnal meglepődtem. Elöljáróban röviden csak három tulajdonságot neveznék meg: a szemfényvesztést, az emberek makacsságát és ezek állandó ismétlődését.”

Könyveiről, színdarabjáról, színházi tapasztalatiról december 10-én délután hattól beszélget Györe Gabriellával a Sirály Galériáján. Az estet a József Attila Kör és a Szépírók Társasága támogatja. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Szerettünk volna még egy kötetet együtt elkészíteni, így született meg az Elegendő ok. Kántor Péter a 2017 óta írt versei közül válogatta: múlt, emlékezet, közélet, járvány, betegség...
Fordította: Patat Bence
A Harcok című hatodik kötettel zárul Karl Ove Knausgard önéletrajzi regényfolyama. A szerző Malmőben él második feleségével, Lindával és három gyerekükkel. Az első Harcom-regény, a Halál...
Fehér Béla fergeteges regényében a jelen és a múlt, a hétköznapi és a különleges, a valóságos és a természetfeletti szférák gabalyodnak össze.
A vastavai Sárga Pipacs vendégfogadó...
Schein Gábor új könyve igazi fantasztikus olvasmány. A verses regény azzal a káprázatos ötlettel játszik el, hogy miképpen írható meg Európa és a nyugati civilizáció históriája, ha annak...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ