Erősíti gyermekirodalmi profilját a Magvető
Darvasi László, Ljudmila Ulickaja, Máté Angi és Szabó T. Anna gyönyörűen illusztrált gyermekkönyveivel köszönti a tavaszt a Magvető Kiadó.

Négy gyerekkönyvet is megjelentet a Magvető Könyvkiadó a XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra: új kötettel jelentkezik Darvasi László, Ljudmila Ulickaja, Máté Angi és Szabó T. Anna is.

“Eddig is voltak mesék a Magvető kínálatában, gondoljunk csak Darvasi László Trapitijére vagy Lakatos István Dobozvárosára, ám szeretnénk erősíteni a kiadó gyerekirodalmi profilját” – mondta Turi Tímea szerkesztő. A Trapiti-történetek után Darvasi László a fiatalabb korosztály felé fordult a Pálcika, ha elindul című kötetében. A Koncz Tímea által illusztrált, 120 oldalas könyvben rövidebb történetek olvashatók Pálcikáról, aki útnak indul, hogy megismerje a világot. “Megszemélyesített tárgyakról olvashatunk Darvasi László kötetében, amelynek főhőse egy minimálisra redukált figura, egy pálcika” – mesélte a szerkesztő, hozzátéve, hogy az író a tőle megszokott kedélyességgel, humorral írta meg a történeteket, amelyekben ezúttal a tanulságokon van a hangsúly.

“A legnagyobb kérdés természetesen az, milyen pálcikának, milyen kicsinek lenni egy olyan világban, amelyben mindenki nagyobb, vastagabb” – magyarázta Turi Tímea. A kötetet április 11-én mutatják be a Marczibányi téri Művelődési Központban. A megjelenés kapcsán gyerekrajz-pályázatot is hirdettek, a Pálcika-történetekhez kapcsolódó mese-rajzokat április elsejéig várják a Magvető Kiadóba.

Szintén áprilisban jelenik meg a népszerű orosz írónő, Ljudmila Ulickaja második mesekönyve magyar nyelven. A Történetek gyerekekről és felnőttekről című 56 oldalas könyvet ismét Lakatos István – a Lencsilány-történetek szerzője – rajzai színesítik. A szerkesztő elmondta, hogy Ulickaja történetei leginkább Móra Ferenc Kincskereső kisködmönjéhez hasonlíthatók.
“Nyomasztó világot ábrázol az írónő, de a sötétségen mindig átcsillan a humánum” – jegyezte meg Turi Tímea az 1940-es, 1950-es évek Szovjetuniójában játszódó történetekről. Kitért arra, hogy ez a könyv inkább az idősebb gyerekeknek szól, ugyanakkor a felnőttek sem fognak unatkozni rajta.

Szabó T. Anna költő, író Tatoktatok című kötete főleg nyelvpörgető mondókákat, dalokat, ritmikus rögtönzéseket tartalmaz, emellett néhány meseszerű történetet. A tárgyi világ mögött egy család mindennapjai bontakoznak ki, a költőnő könyvében a Weöres Sándor-i hagyományokat folytatja. A 96 oldalas kötetet Kárpáti Tibor a gyerekrajzok formavilágát idéző képei díszítik.

A Bródy Sándor-díjas Máté Angi, akinek tavaly az Egy susogó levél című kötetével a Cerkabella gondozásában, illetve megkapta az IBBY Év gyermekkönyve díjat a Pagonynál megjelent Volt egyszer egy című könyvéért, ezúttal egy “uniszex” történettel jelentkezett – mondta Turi Tímea. A Kapitány és Narancshal című kötet egy parancsolgatós tengerészkapitányról szól, aki megunja a tengereket és partra száll barátjával, egy befőttesüvegben lakó, kicsi, narancssárga hallal. A kötetet az ismert illusztrátor, Rofusz Kinga rajzai színesítik.

“A Tejeskocsi sokáig kereste eltűnt barátját, törte a fejét, merre veszett el, hol bukkanhatna a nyomára.
Nem volt, akivel hunyorogjon, csövet szörcsögtessen, beszélgessen, mutasson veszélyes gödröket és legszebb kanyart.
Aztán egy fagyos délután odafentről hangot hallott a Tejeskocsi – madáré vagy ágé lehetett tán, fekete volt és recsegős.
– A Locsolókocsit ne itt, az utcán keresd! Tél van, télen nem kell utcát locsolni, egy garázsba zárták, nyárig ki sem engedik, cikk-cikk.
A Tejeskocsi előbb szomorú lett, majd mérges, zizzegtette a lámpáit, fújtatott nagyokat, végül a csövével hadonászni kezdett:
– Majd megmutatom én nektek, ha bezártátok a barátomat, hogy télen is lehet locsolni! Idenézzetek!
S már bugybogtatta is kifele a csövén a sok száz liter tejet, ömlött végig a terjeszkedő fehér lé mindenen, utakon, járdaszéleken, majd megfagyott.
Így történt, hogy azon a fagyos délutánon tejcsicsonkává lett a világ: fehér tükör, kifordított fürdőkád. Az emberek pedig csak álltak, és az ámuldozásban nyitva felejtették a szájukat, és az megtelt hóval, ami a fagyos délután egéből hullott.” (
Máté Angi: Kapitány és Narancshal)

A köteteket a XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon mutatják be április 22-én mutatják be. Vendégek lesznek a négy új kötet szerzői és illusztrátorai, akikkel a Magvető és a Manó Könyvek standjánál dedikáláson is találkozhatnak az érdeklődők. A műsorvezető Szabó T. Anna lesz, zenél a Göncölszekér együttes.

Forrás: Cultura/MTI 

Fordította: Todero Anna
Egy olasz család félreértései
Claudia Durastanti a fiatal olasz írónemzedék legizgalmasabb, legeredetibb hangú alkotója. Önéletrajzi elemeket is tartalmazó könyve egy nem mindennapi család életébe enged bepillantást, ahol...
Új, mai versek
Háborúban hallgatnak a múzsák? Erdős Virág verseiben nem hallgatnak, hanem ordítanak. Ebben a költészetben nem válik szét a közélet és a magánélet, és a megfogalmazás sem lehet győztes...
Új, mai versek
Háborúban hallgatnak a múzsák? Erdős Virág verseiben nem hallgatnak, hanem ordítanak. Ebben a költészetben nem válik szét a közélet és a magánélet, és a megfogalmazás sem lehet győztes...
Fordította: Fodor Zsuzsa
Egy filmrendező válaszútjai
Georg Wilhelm Pabst a két világháború közötti filmművészet kiemelkedő alakja. Az osztrák filmrendező Berlinben is aktív, de Hitler hatalomra kerülésének idején épp Franciaországból menekül...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Támogatók ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ