Erősíti gyermekirodalmi profilját a Magvető
Darvasi László, Ljudmila Ulickaja, Máté Angi és Szabó T. Anna gyönyörűen illusztrált gyermekkönyveivel köszönti a tavaszt a Magvető Kiadó.

Négy gyerekkönyvet is megjelentet a Magvető Könyvkiadó a XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra: új kötettel jelentkezik Darvasi László, Ljudmila Ulickaja, Máté Angi és Szabó T. Anna is.

“Eddig is voltak mesék a Magvető kínálatában, gondoljunk csak Darvasi László Trapitijére vagy Lakatos István Dobozvárosára, ám szeretnénk erősíteni a kiadó gyerekirodalmi profilját” – mondta Turi Tímea szerkesztő. A Trapiti-történetek után Darvasi László a fiatalabb korosztály felé fordult a Pálcika, ha elindul című kötetében. A Koncz Tímea által illusztrált, 120 oldalas könyvben rövidebb történetek olvashatók Pálcikáról, aki útnak indul, hogy megismerje a világot. “Megszemélyesített tárgyakról olvashatunk Darvasi László kötetében, amelynek főhőse egy minimálisra redukált figura, egy pálcika” – mesélte a szerkesztő, hozzátéve, hogy az író a tőle megszokott kedélyességgel, humorral írta meg a történeteket, amelyekben ezúttal a tanulságokon van a hangsúly.

“A legnagyobb kérdés természetesen az, milyen pálcikának, milyen kicsinek lenni egy olyan világban, amelyben mindenki nagyobb, vastagabb” – magyarázta Turi Tímea. A kötetet április 11-én mutatják be a Marczibányi téri Művelődési Központban. A megjelenés kapcsán gyerekrajz-pályázatot is hirdettek, a Pálcika-történetekhez kapcsolódó mese-rajzokat április elsejéig várják a Magvető Kiadóba.

Szintén áprilisban jelenik meg a népszerű orosz írónő, Ljudmila Ulickaja második mesekönyve magyar nyelven. A Történetek gyerekekről és felnőttekről című 56 oldalas könyvet ismét Lakatos István – a Lencsilány-történetek szerzője – rajzai színesítik. A szerkesztő elmondta, hogy Ulickaja történetei leginkább Móra Ferenc Kincskereső kisködmönjéhez hasonlíthatók.
“Nyomasztó világot ábrázol az írónő, de a sötétségen mindig átcsillan a humánum” – jegyezte meg Turi Tímea az 1940-es, 1950-es évek Szovjetuniójában játszódó történetekről. Kitért arra, hogy ez a könyv inkább az idősebb gyerekeknek szól, ugyanakkor a felnőttek sem fognak unatkozni rajta.

Szabó T. Anna költő, író Tatoktatok című kötete főleg nyelvpörgető mondókákat, dalokat, ritmikus rögtönzéseket tartalmaz, emellett néhány meseszerű történetet. A tárgyi világ mögött egy család mindennapjai bontakoznak ki, a költőnő könyvében a Weöres Sándor-i hagyományokat folytatja. A 96 oldalas kötetet Kárpáti Tibor a gyerekrajzok formavilágát idéző képei díszítik.

A Bródy Sándor-díjas Máté Angi, akinek tavaly az Egy susogó levél című kötetével a Cerkabella gondozásában, illetve megkapta az IBBY Év gyermekkönyve díjat a Pagonynál megjelent Volt egyszer egy című könyvéért, ezúttal egy “uniszex” történettel jelentkezett – mondta Turi Tímea. A Kapitány és Narancshal című kötet egy parancsolgatós tengerészkapitányról szól, aki megunja a tengereket és partra száll barátjával, egy befőttesüvegben lakó, kicsi, narancssárga hallal. A kötetet az ismert illusztrátor, Rofusz Kinga rajzai színesítik.

“A Tejeskocsi sokáig kereste eltűnt barátját, törte a fejét, merre veszett el, hol bukkanhatna a nyomára.
Nem volt, akivel hunyorogjon, csövet szörcsögtessen, beszélgessen, mutasson veszélyes gödröket és legszebb kanyart.
Aztán egy fagyos délután odafentről hangot hallott a Tejeskocsi – madáré vagy ágé lehetett tán, fekete volt és recsegős.
– A Locsolókocsit ne itt, az utcán keresd! Tél van, télen nem kell utcát locsolni, egy garázsba zárták, nyárig ki sem engedik, cikk-cikk.
A Tejeskocsi előbb szomorú lett, majd mérges, zizzegtette a lámpáit, fújtatott nagyokat, végül a csövével hadonászni kezdett:
– Majd megmutatom én nektek, ha bezártátok a barátomat, hogy télen is lehet locsolni! Idenézzetek!
S már bugybogtatta is kifele a csövén a sok száz liter tejet, ömlött végig a terjeszkedő fehér lé mindenen, utakon, járdaszéleken, majd megfagyott.
Így történt, hogy azon a fagyos délutánon tejcsicsonkává lett a világ: fehér tükör, kifordított fürdőkád. Az emberek pedig csak álltak, és az ámuldozásban nyitva felejtették a szájukat, és az megtelt hóval, ami a fagyos délután egéből hullott.” (
Máté Angi: Kapitány és Narancshal)

A köteteket a XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon mutatják be április 22-én mutatják be. Vendégek lesznek a négy új kötet szerzői és illusztrátorai, akikkel a Magvető és a Manó Könyvek standjánál dedikáláson is találkozhatnak az érdeklődők. A műsorvezető Szabó T. Anna lesz, zenél a Göncölszekér együttes.

Forrás: Cultura/MTI 

Nobel-díjas írónk, Kertész Imre munkásságának sokféle irányból történő megközelítéseit tartalmazzák a kötet tanulmányai. A szerzők meggyőződése szerint Kertész maga semmit sem akart...
Fordította: Benczik Vilmos, Csuday Csaba, Dely István, Kutasy Mercédesz, Litvai Nelli, Nagy Mátyás, Scholz László, Szőnyi Ferenc
Macondói és más történetek
Gabriel García Márquez novelláiban különcök és átlagemberek végtelenül szomorú, teljesen hihetetlen és nagyon ismerős történeteit követhetjük. A szerző képes rá, hogy kiszakítson térből...
Hold-mezőben, Kancsali utca 3. szám alatt lakik Amália, a világ legszomorúbb boszorkánya, aki azt meséli el nekünk, hogyan telt élete első száz esztendeje: hogyan rendezgette pöttyösbögre-gyűjteményét,...
Kner Piroska a Gyomai Kner Nyomda alapítójának, Kner Izidornak volt a legfiatalabb húga. 1877-ben született Gyomán, élete nagyobb részében háziasszonyként élt Rákosligeten. 1915-ben, a kor...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ