Ernaux, Annie - Könyvölelés Valentin Napra - Lánytörténet és kézműves pillecukor
Megjelenés ideje: 2021-02-09
ISBN: 5999033936101
148 oldal
Ára: 4900 Ft
Ernaux, Annie
Könyvölelés Valentin Napra - Lánytörténet és kézműves pillecukor
Fordította: Lőrinszky Ildikó
Küldj egy könyvölelést
Február 14-én ismét itt a Valentin nap, a szerelem és a szeretet ünnepe.
A könyv mindig szép ajándék. A Líra egy különleges díszdobozban kaphatókönyvcsomagot állított össze erre a napra. Az akciót webshopunkon, a lira.hu oldalon éritek el. Az alkalom szellemében olyan könyvújdonságokat válogattuk nektek össze, amelyek romantikus hangulatba hoznak, a csomag a könyvek mellettcsokoládés vagy rózsás pillecukrot is tartalmaz.

1958, Franciaország. A vidéki kispolgári családból frissen szabadult tizenhét éves Annie először tölt el egy éjszakát egy fiúval. A fiú számára teljesen jelentéktelen esemény felforgatja a lány életét. Annie Ernaux önéletrajzi ihletésű regénye egy nyomozás története, amelynek során a szerző kíméletlen őszinteséggel igyekszik tetten érni jelenlegi énje születését, miközben az írás folyamatát és nehézségeit is pontosan dokumentálja. Emlékekből, korabeli fotókból, levelekből és dalszövegekből egy letűnt világ kel életre: Franciaország történetének az az időszaka, amikor a híreket az algériai függetlenségi háború uralta, és amikor a szüzesség elvesztése, a kamaszkor érzelmi viharai és az étkezési zavarok még egészen más megítélés alá estek, mint ma - ám e sok szempontból távoli világ felidézése saját világunk megértéséhez is hozzásegít.

Annie Ernaux 1940-ban született Normandiában. A kortárs francia irodalom egyik legjelentősebb alkotója, több mint húsz regény és önéletrajzi mű szerzője, számos irodalmi díj birtokosa.

Lőrinszky Ildikó 1968-ban született, számos klasszikus és kortárs francia nyelvű szerző fordítója. Munkáját Wessely-díjjal és a Szekeres György Műfordítói Éremmel jutalmazták.

Részlet a Lánytörténet című regényből

Fénykép nélkül is látom Annie Duchesne-t, ahogy augusztus 14-én kora délután a roueni vonattal megérkezik S.-be. Haja hátul hosszúkás kontyba van összefogva. Rajta van rövidlátó szemüvege, ettől kisebbnek látszik a szeme, de nélküle homályban tapogatózik. Háromnegyedes tengerészkabátot visel - a két éve vásárolt bézs lódent vágták le és festették be -, egyenes szabású, vastag gyapjúszövet szoknyát - ezt is egy másikból alakították át - és matrózcsíkos pulóvert. Kezében szürke bőrönd - hat éve újonnan vették, amikor apjával Lourdes-ba utaztak, és senki sem használta azóta -, meg vödör alakú kék-fehér műanyag táska, ezt a múlt héten vette az yvetot-i piacon.

Elállt az eső, mely egész úton ott kopogott a fülke ablaküvegén. Süt a nap. Nagyon melege van a háromnegyedes lódenkabátban és a vastag gyapjúszoknyában. Egy magas, erős testalkatú, vidéki középosztálybeli lányt látok magam előtt, aki szorgalmasnak látszik, és tartós, drága anyagokból készült, kézzel varrt ruhákat visel.

Amennyiben február 8-ig megrendeled Valentin-napi könyvcsomagunkat, úgy február 14-ig kiszállítjuk az ajándékot és meglepheted szeretteidet.
Amennyiben más könyvek közül választanál, segítünk megtalálni a megfelelőt. Weboldalunkon összegyűjtöttünk 100 romantikus vagy pont anti-romantikus tematikájú olvasmányt. Válogassatok bátran!
https://www.lira.hu/hu/cimke_list/valentin-napi-akcio-2021
Jó olvasást!
Új, mai versek
Háborúban hallgatnak a múzsák? Erdős Virág verseiben nem hallgatnak, hanem ordítanak. Ebben a költészetben nem válik szét a közélet és a magánélet, és a megfogalmazás sem lehet győztes...
Fordította: Fodor Zsuzsa
Egy filmrendező válaszútjai
Georg Wilhelm Pabst a két világháború közötti filmművészet kiemelkedő alakja. Az osztrák filmrendező Berlinben is aktív, de Hitler hatalomra kerülésének idején épp Franciaországból menekül...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Támogatók ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ