Ede a levesben
Nálam jobb alanyt keresve sem lehet találni egy ilyesfajta könyv elolvasásához. Van benne gasztro-, van benne történelem, vannak benne ízek és illatok, egyszóval: lelke van a kötetnek.

Megszállottan keresem a gasztronómiai témájú könyveket. Nem azért, mert pár éve ez trendi, hanem azért, mert valóban érdekel. Sőt, már akkor is érdekelt, amikor nem volt még boldog-boldogtalannak szakácskönyve, gasztroblogja, a tévében főzőműsora, akkor is ezeket a könyveket gyűjtöttem, amikor az emberek egyszerűen csak főztek és szerettek enni, nem pedig beszéltek róla, ha kell, ha nem. Nem mintha bajom lenne ezzel a vonallal, legalább (végre!) hiánypótló munkákat is kiadnak. Ilyen az Ede a levesben is. Benne van minden, amit a történeti magyar konyháról tudni érdemes egy, a téma iránt érdeklődőnek, aki kutatónak nem menne el sohasem, de izgalommal tölti el, ha megtudja: az első fennmaradt magyar vendéglői étlap bizony egy nyíregyházi fogadóból származik. 

Nem is beszélve a receptekről, amiket a gyomorbajosok is megpróbálnak majd rekonstruálni. No, itt persze nem a teknősbéka megölésére gondoltam. 

Egyben van a könyv, ahogy azt mondani szokás (pestiesen?). Okos történetek, irodalmi utalások és összefüggések, történelmi adatok, adomák, fotók és tányércsörömpölések, füst és levesillat, velő és pacal, paprika és dobostorta. Hagyjuk a reformkonyhát, csak egyszer, csak egy kicsit! Van új a nap alatt a magyar gasztronómiában is, ha odafigyelünk, megtaláljuk. Hiszen Mikszáth is megmondta: elkorcsosult a magyarok gyomra egy-két generáció alatt, nem bírja a rendes kosztot már, ráadásul mindenki olyan külföldi izéket eszik, amitől egy óra alatt újra megéhezik. Egyszer-egyszer akár ki is próbálhatjuk, talán igaza van. Vagy legalább olvassunk róla. Érdemes.
 
Forrás: vikiolvas
2011-11-21 12:05:13
A kötet az Esterházy Péterrel készült, magyar nyelven publikált beszélgetésekből kínál válogatást: az első nyomtatásban megjelent interjútól (1982) az utolsóig (2016). Kuriózumok és...
Milyenek az angolok?
Miért nincs keverőcsap a londoni fürdőszobákban? Hogyan lehetett szőlőprést csempészni 1981-ben a vasfüggönyön túlra? Hogyan változtatta meg a Brexit a brit mindennapokat? Mit jelent valójában...
Milyenek az angolok?
Miért nincs keverőcsap a londoni fürdőszobákban? Hogyan lehetett szőlőprést csempészni 1981-ben a vasfüggönyön túlra? Hogyan változtatta meg a Brexit a brit mindennapokat? Mit jelent valójában...
Fordította: Kúnos László
A hajnalcsillag árnyékában
A Hajnalcsillag-sorozat harmadik részében Knausgard új fénytörésbe helyezi az első részben megismert szereplők életét, és ahogy gyűlnek a rejtélyek, egyre mélyebbre hatol az öröklét erdejébe....
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Támogatók ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ