Piál a Föld – tudjuk ezt jól Hofi óta, és még ha csak piálna, de vedel, szűr, kever, nyakal, pityókázik és szlopál. Azután meg csodálkozik, ha másnap fáj a feje, ég a torka, a koponyájában meg ezer majom dörömböl. Na, ilyenkor jön jól zákányos felebarátainknak (és enmagunknak, már ha) a másnaposok gasztrobibliája.
Cserna-Szabó András és Darida Benedek most javított és bővített kiadásban tárja a tisztelt olvasóközönség elé mindazt, amit az évek során fáradságos munkával, szigorúan empirikus úton, így saját és egymás egészségét nem kímélve megtudott a macskajaj gyógyításáról. Receptjeikre nagy általánosságban elmondható, hogy szinte kivétel nélkül megkívánják néminemű alkoholos folyadék felhasználását (ebből néha az ételbe is jut), a másnapos ködöt eloszlatni hivatott fogások elkészítésének módját pedig a lehetőségekhez képest az alkalmi szakácsok koncentrálási, egyensúlyi és egyéb képességeihez igazítják.
Mindamellett szomorúak lennénk, ha a Nagy macskajajkönyv (NMJK) egy szimpla receptgyűjteménynél többet nem tudna felmutatni, de mielőtt még valami rosszféle kerítésszaggatóba fojtanánk bánatunkat, nyugodjunk meg, az Ede a levesben legjobb hagyományait követve (melyet Cserna-Szabó a recenzens szívének oly kedves Fehér Bélával karöltve követett el) a NMJK is magas szinten űzi az irodalmi és gasztro-sztorizgatás becses művészetét.
Tovább a teljes cikkhez!
Forrás: Gerincre vágva (2013.01.02.)