Százharminc éve született Csáth Géza (Magyar Hírlap)

Az író fiatalkori naplófeljegyzései Úr volt rajtam a vágy címmel jelentek meg a Magvetőnél – Egy önrontó zseni tragikus története

Százharminc évvel ezelőtt, 1887. február 13-án született Csáth Géza. Az író, pszichiáter, zenekritikus és zeneszerző fiatalkori naplóját és visszaemlékezéseit foglalja magába a Magvető Kiadó életműsorozatában megjelent legújabb kötet, Az Úr volt rajtam a vágy. A gyűjtemény az 1906-tól 1914-ig tartó jegyzeteket tartalmazza: Csáth Géza felnövéséről, önállósodásáról, szenvedélyes kalandjairól és morfiumfüggőségének történetéről olvashatunk benne.

Csáth Géza 20170213Már fiatalon jó nevű író és elismert zenekritikus volt (Forrás: Wikipédia)

Csáth Géza naplóinak első kötete, a Méla akkord: hínak lábat mosni címmel jelent meg 2013-ban. A csaknem hatszáz oldalas könyv az író gyerek- és ifjúkori naplóját tartalmazta 1897-től, vagyis tízéves korától egészen tizenhét esztendős koráig. Feljegyzéseiben leginkább az iskolai történésekre, valamint a Brenner és a Kosztolányi család hétköznapjaira fókuszált, de sok olyan probléma is előkerült benne, amelynek hatása lehetett az író későbbi sorsának alakulására. Az írások 1904-ben a pályaválasztás előtt álló fiatal fiú dilemmái­val értek véget. Az ifjúkori naplókat a tizenhét éves Brenner Jóska azzal a nyilatkozattal zárta, hogy ezután „életének minden nevezetes mozzanatát nyomtatásra adja”.

Mindennek ellenére 1906-ban az akkor tizenkilenc éves Csáth Géza úgy döntött, újrakezdi a naplóírást. Bepótolva a kétéves lemaradást, először röviden összefoglalta a kimaradt idők legfontosabb történéseit, majd napi szinten bejegyzéseket kezdett el gyártani. A fiatal fiúból éppen férfivá cseperedő polihisztor gondolatai, kérdésfelvetései pedig ott folytatódtak, ahol a gyerekkori napló véget ért: el kellett döntenie, hogy felnőttként mihez kezd, vagyis orvos, jogász vagy művészember lesz. A most megjelent kötet, az Úr volt rajtam a vágy tehát az újrakezdésről szól, és egészen 1914 első feléig végigkíséri Csáth életének alakulását. Ebben az időszakban pedig meghatározó változások zajlottak az életében: jó nevű íróvá és elismert zenekritikussá vált, aki nemcsak a vidéki napilapokban, hanem pesti folyóiratokban, sőt a Nyugatban is publikált. Sikeresen befejezte az orvosi egyetemet, és komoly klinikai karrier előtt állt. Mindeközben pedig elkezdte felfedezni testének vágyait és a szerelmet, mígnem 1913-ban meg is házasodott.

Az elért eredmények és karrierjének pozitív alakulása mögött azonban egy igen bizonytalan és zavart személyiség állt, aki állandó önértékelési problémáktól, hipochondriától és morfiumfüggőségtől szenvedett. A kötetben közölt bejegyzések – amelyeknek egy része korábban nem jelent meg nyomtatásban – világosan megmutatják nekünk, hogy milyen indítékok állhattak Csáth döntései mögött, és hogyan zajlott az a folyamat, amelynek végkifejlete a tehetséges író és zeneszerző korai halála volt.

Kétségtelen, hogy ha jobban meg akarjuk érteni Csáth Géza életművének és életútjának alakulását, ezek a naplófeljegyzések visznek a legközelebb a titkok megoldásához. A Molnár Eszter Edina és Szajbély Mihály által szerkesztett kötet számos, a nagyközönség számára eddig ismeretlen szöveget tartalmaz, ráadásul a naplófeljegyzésekhez tartozó, többnyire ceruzával készült rajzokat és kottákat sem hagyták ki a kötetből, amelyek világossá teszik az olvasó előtt, hogy Csáth Géza igazán sokrétű tehetség és nagyon izgalmas személyiség volt.

[...]

A teljes cikk itt olvasható »

Forrás: Forgách Kinga, Magyarhirlap.hu, 2017.02.13.

2017-02-13 14:51:43
Egy év legjobb versei
A nagy múltú antológia az elmúlt egy év folyóiratterméséből válogatja ki a legszebb verseket.
Egy év legjobb novellái
A nagy múltú antológia az elmúlt egy év folyóiratterméséből válogatja ki a legszebb novellákat.
Regény az eszmélés pillanatáról
Egy baljóslatú kor baljóslatú városában akad egymásra a történész Giselle, az Új Egyetem docense és dr. Kreutzer pszichiáter, országosan ismert szegénységügyi szaktekintély. A tavaszi...
Álom és valóság a boldog Északon
Medárdus, a takarító férfi a boldog Északon él feleségével és három gyerekével, a negyediket várva. A dolgos és zsúfolt hétköznapok akkor billennek ki először a helyükből, amikor Medárdus...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ