„Nincs kívülről jövő megváltás, csak önmegváltás létezik” – Interjú Boldizsár Ildikó meseterapeutával (Remindmagazin.hu)

Boldizsár Ildikóval legújabb, „Hogyan segítsek én terajtad?” című, hatvan mesebeli segítőt és tizenhat segítői kapcsolatot felvonultató könyvéről Fejes Réka beszélgetett.

Boldizsár Ildikó mesekutató, a meseterápia meghonosítója legújabb könyvében, a „Hogyan segítsek én terajtad?” című kötetben a mesék egy különleges karakterét, a meseterápia kulcsfiguráját vette górcső alá: a segítőt. Ezzel nem kisebb feladatra vállalkozott, minthogy évtizedek kutatómunkájának és tapasztalatainak a gyümölcsét kamatoztatva megalkossa a hatvan segítőből és tizenhat segítő kapcsolatból álló hálózatot, amely a segítségnyújtás ősi formáit mutatja be. A kötetből nemcsak az derül ki, hogy ki ülhet fel a táltos paripa hátára, ki előtt jelenik meg a tündérkeresztanya, vagy kinek a kezében lehet hatásos eszköz egy varázspálca, hanem arra is egyértelmű választ kapunk, hogy ki segíthet rajtunk életünk szorult helyzeteiben.

A könyvedben rávilágítasz arra, hogy a mesebeli segítő a meseterápia egyik kulcsfigurája. Miért vártál mégis mostanáig, hogy írj róluk?

A segítőről annyit mindenki tud, hogy a mese egy pontján megjelenik, és segíti a hőst, de ahhoz, hogy szisztematikusan meg tudjam mutatni ennek rögzített törvényszerűségeit – azt például, hogy bizonyos típusú bajban levéshez bizonyos típusú segítő társul –, hosszú évek kutatására volt szükségem. Főleg azért, mert ez nem a mesemondók fantáziájából adódó tudás, nem önkényesen kapcsolják össze a hőst a segítővel. A segítők ősi tudás hordozói, és mind az alakjuk, mind a „módszertanuk” történeti gyökerekre vezethető vissza. Ha ezt az elejétől fogva sejtettem is, sok idő kellett hozzá, hogy ebből egy érvényes könyvet írjak, és mindenki számára érthetően meg tudjam mutatni, hogy a megfelelő segítő nem véletlenszerűen bukkan fel.

Az egyik Facebook posztodból kiderül, szívmelengető meglepetés volt számodra, amikor először megláttad a könyv borítóját, az ugyanis Seherezádét ábrázolja, ahogyan fogalmaztál, a világ első meseterapeutáját.

[…]

A válasz és a teljes cikk itt olvasható »

Forrás: Fejess Réka, Remindmagazin.hu, 2023. 03. 07. 

2023-03-07 11:19:04
Fordította: Tótfalusi Ágnes
Houellebecq szerint a világ – 2027-ben
Michel Houellebecq új könyve terjedelmét és vállalását tekintve is nagyregény. A kortárs nyugati létezés egyik legnagyobb kritikusa a Megsemmisülniben a hatalom, a politika és a terror dimenziói...
Összegyűjtött novellák – javított, bővített kiadás
Csáth Gézának élete során mindössze öt vékony novelláskönyve jelent meg, napi- és hetilapokban, folyóiratokban publikált szépirodalmi írásainak ezek is csak egy részét tartalmazzák....
Fordította: Tótfalusi Ágnes
Houellebecq szerint a világ – 2027-ben
Michel Houellebecq új könyve terjedelmét és vállalását tekintve is nagyregény. A kortárs nyugati létezés egyik legnagyobb kritikusa a Megsemmisülniben a hatalom, a politika és a terror dimenziói...
Fordította: Bonácz Ágnes
Történetek Középfölde másodkoráról
A Númenor bukása egyetlen kötetben gyűjti össze a J. R. R. Tolkien halála után kiadott, Középfölde másodkoráról szóló válogatott szövegeket. Elmeséli Númenor földrajzát és természetrajzát,...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Támogatók ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ