„Nincs kívülről jövő megváltás, csak önmegváltás létezik” – Interjú Boldizsár Ildikó meseterapeutával (Remindmagazin.hu)

Boldizsár Ildikóval legújabb, „Hogyan segítsek én terajtad?” című, hatvan mesebeli segítőt és tizenhat segítői kapcsolatot felvonultató könyvéről Fejes Réka beszélgetett.

Boldizsár Ildikó mesekutató, a meseterápia meghonosítója legújabb könyvében, a „Hogyan segítsek én terajtad?” című kötetben a mesék egy különleges karakterét, a meseterápia kulcsfiguráját vette górcső alá: a segítőt. Ezzel nem kisebb feladatra vállalkozott, minthogy évtizedek kutatómunkájának és tapasztalatainak a gyümölcsét kamatoztatva megalkossa a hatvan segítőből és tizenhat segítő kapcsolatból álló hálózatot, amely a segítségnyújtás ősi formáit mutatja be. A kötetből nemcsak az derül ki, hogy ki ülhet fel a táltos paripa hátára, ki előtt jelenik meg a tündérkeresztanya, vagy kinek a kezében lehet hatásos eszköz egy varázspálca, hanem arra is egyértelmű választ kapunk, hogy ki segíthet rajtunk életünk szorult helyzeteiben.

A könyvedben rávilágítasz arra, hogy a mesebeli segítő a meseterápia egyik kulcsfigurája. Miért vártál mégis mostanáig, hogy írj róluk?

A segítőről annyit mindenki tud, hogy a mese egy pontján megjelenik, és segíti a hőst, de ahhoz, hogy szisztematikusan meg tudjam mutatni ennek rögzített törvényszerűségeit – azt például, hogy bizonyos típusú bajban levéshez bizonyos típusú segítő társul –, hosszú évek kutatására volt szükségem. Főleg azért, mert ez nem a mesemondók fantáziájából adódó tudás, nem önkényesen kapcsolják össze a hőst a segítővel. A segítők ősi tudás hordozói, és mind az alakjuk, mind a „módszertanuk” történeti gyökerekre vezethető vissza. Ha ezt az elejétől fogva sejtettem is, sok idő kellett hozzá, hogy ebből egy érvényes könyvet írjak, és mindenki számára érthetően meg tudjam mutatni, hogy a megfelelő segítő nem véletlenszerűen bukkan fel.

Az egyik Facebook posztodból kiderül, szívmelengető meglepetés volt számodra, amikor először megláttad a könyv borítóját, az ugyanis Seherezádét ábrázolja, ahogyan fogalmaztál, a világ első meseterapeutáját.

[…]

A válasz és a teljes cikk itt olvasható »

Forrás: Fejess Réka, Remindmagazin.hu, 2023. 03. 07. 

2023-03-07 11:19:04
Az elmúlt év legszebb novellái
A hagyományokhoz hűen a Körkép 2023 is az előző esztendőben megjelent magyar nyelvű elbeszélésekből, rövidprózákból tallóz.
Az elmúlt év legszebb versei
A nagy múltú antológia idén is az elmúlt év folyóiratterméséből válogatja ki a legfontosabb verspublikációkat.
Az AKIK MÁR NEM LESZÜNK SOSEM szerzőjének új regénye
Egy kelet-magyarországi kisvárosban egyszer csak ledobják a fák tavaszi leveleiket. Mi történhetett: természeti katasztrófa vagy emberi mulasztás? Hogyan lehet tovább élni a hétköznapokat...
Új történetek napjainkról
Talányos történetek. Tóth Krisztina új kötete az elmúlt években született elbeszéléseit és tárcanovelláit tartalmazza - egy repülő légörvénybe kerül, egy idős asszony a gyógytornásznál...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Támogatók ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ