„Nincs kívülről jövő megváltás, csak önmegváltás létezik” – Interjú Boldizsár Ildikó meseterapeutával (Remindmagazin.hu)

Boldizsár Ildikóval legújabb, „Hogyan segítsek én terajtad?” című, hatvan mesebeli segítőt és tizenhat segítői kapcsolatot felvonultató könyvéről Fejes Réka beszélgetett.

Boldizsár Ildikó mesekutató, a meseterápia meghonosítója legújabb könyvében, a „Hogyan segítsek én terajtad?” című kötetben a mesék egy különleges karakterét, a meseterápia kulcsfiguráját vette górcső alá: a segítőt. Ezzel nem kisebb feladatra vállalkozott, minthogy évtizedek kutatómunkájának és tapasztalatainak a gyümölcsét kamatoztatva megalkossa a hatvan segítőből és tizenhat segítő kapcsolatból álló hálózatot, amely a segítségnyújtás ősi formáit mutatja be. A kötetből nemcsak az derül ki, hogy ki ülhet fel a táltos paripa hátára, ki előtt jelenik meg a tündérkeresztanya, vagy kinek a kezében lehet hatásos eszköz egy varázspálca, hanem arra is egyértelmű választ kapunk, hogy ki segíthet rajtunk életünk szorult helyzeteiben.

A könyvedben rávilágítasz arra, hogy a mesebeli segítő a meseterápia egyik kulcsfigurája. Miért vártál mégis mostanáig, hogy írj róluk?

A segítőről annyit mindenki tud, hogy a mese egy pontján megjelenik, és segíti a hőst, de ahhoz, hogy szisztematikusan meg tudjam mutatni ennek rögzített törvényszerűségeit – azt például, hogy bizonyos típusú bajban levéshez bizonyos típusú segítő társul –, hosszú évek kutatására volt szükségem. Főleg azért, mert ez nem a mesemondók fantáziájából adódó tudás, nem önkényesen kapcsolják össze a hőst a segítővel. A segítők ősi tudás hordozói, és mind az alakjuk, mind a „módszertanuk” történeti gyökerekre vezethető vissza. Ha ezt az elejétől fogva sejtettem is, sok idő kellett hozzá, hogy ebből egy érvényes könyvet írjak, és mindenki számára érthetően meg tudjam mutatni, hogy a megfelelő segítő nem véletlenszerűen bukkan fel.

Az egyik Facebook posztodból kiderül, szívmelengető meglepetés volt számodra, amikor először megláttad a könyv borítóját, az ugyanis Seherezádét ábrázolja, ahogyan fogalmaztál, a világ első meseterapeutáját.

[…]

A válasz és a teljes cikk itt olvasható »

Forrás: Fejess Réka, Remindmagazin.hu, 2023. 03. 07. 

2023-03-07 11:19:04
Új versek, régi témák
Nádasdy Ádám versei az emberélet útjának felén túlról szólnak. Az utazás folyamatos: billegünk a csónakban, kanyarodunk a teherautóval, viháncolunk a kertben, vagy éppen hátsó lépcsőkön...
Virtuóz stílusgyakorlatok
A stílus maga az ember? Szvoren Edina új kötetében a közkeletű mondást fordítja ki. Nádas Péter-, Krasznahorkai László- vagy Tompa Andrea-mondatok olvashatók itt, amelyeket nem Nádas, Krasznahorkai...
Új versek, régi témák
Nádasdy Ádám versei az emberélet útjának felén túlról szólnak. Az utazás folyamatos: billegünk a csónakban, kanyarodunk a teherautóval, viháncolunk a kertben, vagy éppen hátsó lépcsőkön...
„mindennap kell egy kis kattantság”
Szabó T. Anna könyve gyerekeknek, nagy testvéreknek és szülőknek egyaránt szól. A Dudorászó fejezeteiben reggeltől estig, a hétköznapoktól, hétvégéktől az ünnepekig és a vakációig...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Támogatók ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ