Boldizsár Ildikó szerint a segítő izgalmasabb a mesében, mint a főhős (Könyves Magazin)

A meseterapeuta-etnográfus-író legújabb kötete nem meglepő módon ismét a mesék világába kalauzol, a könyv Boldizsár Ildikó meseterápiás módszerének újabb mérföldkövét rakja le, ezúttal a mesék segítőit próbálja meg összegyűjteni és tipizálni. A „Hogyan segítsek én terajtad?” azokra a szereplőkre fókuszál, akik talán még a klasszikus értelemben vett főhősöknél is fontosabbak, hiszen ők azok, akik képesek tovább lendíteni a hőst egy-egy elakadásnál, akik segítséget tudnak nyújtani kilátástalannak tűnő helyzetekben is. A jóságos tündérkeresztanya, az idős anyóka, a beszélő kenyerek vagy egy táltos paripa egyaránt segítőkké válhatnak, hiszen sokféle segítő létezik, és mindig az segít, akire az adott helyzetben éppen szükség van. Minden élethelyzethez társítható mese, és ha ez így van, minden problémához megtalálhatjuk a megfelelő segítőt is.

„Hogyan segítsek én terajtad?” – meséből vett kérdés a címe az új kötetnek, melyet az író születésnapján mutattak be a Puskin moziban. A szerző már a címválasztással rámutat arra, hogy a segítségnyújtáskor az első és legfontosabb tényező maga a kérdés, mely valójában egy kapu, amin keresztül eljuthatunk a megoldásig. Segíteni ugyanis nem könnyű feladat, mert hiába van meg hozzá az erő, a szándék és az akarat, azt is tudni kell, hogyan segítsünk. Ebben pedig csak akkor lehetünk biztosak, ha megkérdezzük a rászorulót, aki sokszor még maga sincs egészen tisztában ezzel.

[…] A teljes cikk itt olvasható »

Forrás: Kolozsi Orsolya, Konyvesmagazin.hu, 2023. 04. 13.

2023-04-13 13:59:19
Az elmúlt év legszebb novellái
A hagyományokhoz hűen a Körkép 2023 is az előző esztendőben megjelent magyar nyelvű elbeszélésekből, rövidprózákból tallóz.
Az elmúlt év legszebb versei
A nagy múltú antológia idén is az elmúlt év folyóiratterméséből válogatja ki a legfontosabb verspublikációkat.
Az AKIK MÁR NEM LESZÜNK SOSEM szerzőjének új regénye
Egy kelet-magyarországi kisvárosban egyszer csak ledobják a fák tavaszi leveleiket. Mi történhetett: természeti katasztrófa vagy emberi mulasztás? Hogyan lehet tovább élni a hétköznapokat...
Új történetek napjainkról
Talányos történetek. Tóth Krisztina új kötete az elmúlt években született elbeszéléseit és tárcanovelláit tartalmazza - egy repülő légörvénybe kerül, egy idős asszony a gyógytornásznál...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Támogatók ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ