Bereményi Géza - Azóta is élek - Összegyűjtött novellák
Megjelenés ideje: 2021
ISBN: 9789631438666
440 oldal
Ára: 3999 Ft
E-könyvben is
Azóta is élek - Összegyűjtött novellák
A megannyi műfajban és műnemben alkotó Bereményi Géza 1970-ben A svéd király című novelláskötetével kezdte irodalmi pályáját. Megjelenésekor a mindössze 24 éves szerző kötetbeli alteregójához, Dobrovicshoz hasonlóan az ,,induló tehetségek közé tartozott", már első írásaiban is megjelentek későbbi nagy témái, az ős- és hőskeresés, a Teleki tér és nagyszülei legendáriuma. Alkotói figyelme később a dalszövegek, a színház és a film felé fordult, miközben továbbra is fontos műfaja és eszköze maradt a novellisztika, több későbbi filmjének (Eldorádó, Hóesés a Vízivárosban) az ősváltozata eredetileg elbeszélés volt.

A korábban megjelent könyvekből maga a szerző válogatta a mostani kötet anyagát, helyenként új címeket adott a novelláknak. Az olvasó pedig eredendő mozgásában, eleven hullámzásában érzékelheti és láthatja a Bereményi-mitológia alakulástörténetét, bizonyos motívumok és figurák megszületését és tovább-formálódását, a kiválás és az elvegyülés gesztusait, az otthonvesztés és a hazatalálás következményeit.

2021-ben a Magvető Kiadó ezzel a kötettel köszönti a 75 éves Bereményi Gézát.
SAJTÓ

Innen-onnan beleharapok Papp Sándor Zsigmond, Könyvterasz, 2021. 01. 23.

Itt fogunk élni Benedek Szabolcs, Könyvterasz, 2021. 01. 23.

Álarcot vesz fel, de akkor is ő – interjú a 75 éves Bereményi Gézával. Milanovich Domi, Divány.hu, 2021. 02. 08.

Bereményi Géza hőseinek mindent elhiszünk. Forgách Kinga, Könyvesmagazin.hu, 2021. március. 12.

Sűrű és érzékletes mondatok mentén. Nagy Koppány Zsolt, Magyar Nemzet, 2021. április 13.

Szemközt önmagammal. Kész Orsolya, Élet és Irodalom, 2021. 04. 23.

1946-ban született Budapesten. Író, drámaíró, költő, dalszöveg- és forgatókönyvíró, színházi és filmrendező. Budapesten és Debrecenben él.
Fehér Béla fergeteges regényében a jelen és a múlt, a hétköznapi és a különleges, a valóságos és a természetfeletti szférák gabalyodnak össze.
A vastavai Sárga Pipacs vendégfogadó...
Schein Gábor új könyve igazi fantasztikus olvasmány. A verses regény azzal a káprázatos ötlettel játszik el, hogy miképpen írható meg Európa és a nyugati civilizáció históriája, ha annak...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ