Luiselli, Valeria - Elveszett gyerekek archívuma
Megjelenés ideje: 2020-10-19
ISBN: 9789631426311
448 oldal
Ára: 4999 Ft
E-könyvben is
Elveszett gyerekek archívuma
Fordította: Mesterházi Mónika
Egy négytagú család elindul New Yorkból dél felé, keresztül az Egyesült Államokon. A férj anyagot akar gyűjteni az apacsokról szóló kutatásához, a feleség pedig a mexikói-amerikai határon illegálisan átkelő gyerekek sorsát és történetét szeretné dokumentálni. Az egyedül vagy embercsempészeknek kiszolgáltatva érkező gyerekek legtöbbje sosem jut át a sivatagon, és sosem találkozik a már korábban az Államokba szökött rokonaival. Miközben a család motelről motelre járva beautózza Virginiát, Tennesseet, Oklahomát és Texast, a szülők egyre többet veszekednek. A feszültség a férfi tízéves fia és a nő ötéves lánya számára is nyilvánvalóvá válik. Bár a szülők mindent megtesznek, hogy szórakoztassák a gyerekeket a hosszú út során, nem tudják kizárni a külvilágot, és amikor a rádióban a migrációs válságról esik szó, a gyerekek kérdezősködni kezdenek - kérdéseik pedig nem várt következményekkel járnak. Luiselli első magyarul megjelenő könyve virtuóz módon mutatja be egy család széthullását, a dél-amerikai bevándorlók és az amerikai őslakosok iránti teljes társadalmi közönyt, és felteszi a kérdést: szabad-e művészetet csinálni mások szenvedéseiből? Mindeközben a történetben nemcsak Geronimo, hanem David Bowie is fontos szerepet kap.

Folio-díj 2020
2019 egyik legjobb könyve (New York Times, Guardian, NPR, GQ, Entertainment Weekly, New York Public Library)
SAJTÓ

A szétszakított menekült családokról mesél az Elveszett gyerekek archívuma Benedek Márton, Könyves Magazin, 2020. 11. 03.

Láthatóvá tenni a láthatatlant Miklós Laura, Jelenkor, 2020. 12. 01.

Homályba vesző gyerekhangok Bráder Edina, Könyvhét Magazin, 2020. 12. 03.

Apacs Sátántangó. Kácsor Zsolt, Könyvterasz.hu, 2021. 02. 05.

Valeria Luiselli: Elveszett gyerekek archívuma. Olvasóterem.com, 2021. 02. 10.

Migráció és monománia. Soltész Béla, 1749.hu, 2021. 02. 25.

Valeria Luiselli mexikói író 1983-ban született Mexikóvárosban. Korábban önkéntes spanyol–angol tolmácsként részt vett a mexikói–amerikai határon átszökő gyerekek tárgyalásain, tapasztalatairól 2016-ban tényirodalmi könyvet írt Tell Me How It Ends címmel. Amerikában él, az Elveszett gyerekek archívuma az első regénye, amit angolul írt.
Fordította: Scholz László
García Márquez eddig sosem publikált kisregénye
Gabriel García Márquez sosem publikált kisregénye a világpremierrel egy időben jelenik meg magyarul Scholz László fordításában. Az öt rövid történet egy Ana Magdalena nevű asszonyról szól,...
Fordította: Szávai János
Két rendhagyó szerelem története
Kötetünk a Nobel-díjas író két kisregényét tartalmazza, amelyeket harminc év választ el egymástól. Mindkettő egy-egy szerelem története: Az Egyszerű szenvedély narrátora az ötvenegy...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Támogatók ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ